Ellenőröket küldtek az AstraZeneca belgiumi gyárába

járvány
2021 január 28., 10:14

Megjelentek a belga egészségügyi minisztérium ellenőrei az AstraZeneca nevű gyógyszergyár Brüsszel közelében lévő üzemében, csütörtök délelőtt, hogy megnézzék, miért akadozik a gyártás. Illetve, hogy megtudják, egyáltalán akadozik-e, vagy elviszik más piacokra az itt gyártott vakcinákat.

Az ellenőrök kiküldésére az Európai Bizottság kérte fel a belga kormányt, miután szerződésszegéssel vádolja a brüsszeli testület a brit-svéd vállalatot. A konfliktus oka az, hogy az AstraZeneca termelési problémákra hivatkozva közölte, hogy csak 25 százalékát tudja leszállítani időben annak a vakcinamennyiségnek, amire március végéig leszerződődött az EU-val. Közben a brit kormánynak ígért szállításokat tartani tudják.

A cég szerint a brit szállítások azért tarthatók, mert

  • a britanniai gyárakban nincs termelési probléma,
  • és a brit kormánnyal három hónappal korábban szerződtek, mint az EU-val, úgyhogy méltányos előbb őket kiszolgálni.

Az EU erre válaszul küldte a belga ellenőröket az ottani gyárra, hogy tényleg van-e gond a termeléssel, illetve a második érvre azt mondták, hogy ez nem hentespult, ahol a sorban állókat egyenként kell kiszolgálni, hanem minden szerződést teljesíteni kell, és ha nem megy, akkor minden vevőtől arányosan kell megvonni a vakcinát. (Guardian)