A General Motors 2035-től csak elektromos járműveket gyártana

külföld
2021 január 29., 06:04

A General Motors bejelentette, hogy a jelenlegi tervek szerint 2035-re teljesen kivezetik a benzines és dízeles járművek gyártását. A legnagyobb amerikai autógyár ezzel egy elég konkrét lépést tett a fosszilis energiahordozókra épülő motorok hátrahagyása mellett, írja a Reuters.

A GM emellett azt tervezi, hogy 2040-re karbonsemleges lesz a működésük, és az amerikai üzemeikben már 2030-ra 100 százalékban megújuló energiát használnak majd, míg a külföldi gyáraikban 2035-re érnék ezt el.

photo_camera Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

Az amerikai autógyár bejelentése pár nappal azután történt meg, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden közölte, hogy sokkal többet fognak tenni az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérsékléséért, és jelentősen felpörgetik majd az elektromos autók forgalmát is.

A GM tavaly 2,55 millió autót adott el az Egyesült Államokban, de ebből mindössze 20 ezer volt elektromos. Ugyanakkor novemberben közölték, hogy a következő öt évben összesen 27 milliárd dollárt fektetnek elektromos és önvezető autók gyártásába.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom tavaly szeptemberben már arról beszélt, hogy az államban a tervek szerint 2035-től betilthatják az új benzines és dízeles járművek forgalmazását, és a kezdeményezéshez azóta több állam is csatlakozott.

Biden hétfőn arról is beszélt, hogy le fogják cserélni az amerikai szövetségi kormány birtokában lévő mintegy 650 ezer járművet elektromosra a közeljövőben.