Koronavírus-számok Magyarországon 04.23.
Elhunytak + 207 Σ 26 208
Kórházban - 330 Σ 7 177
Fertőzöttek + 3 427 Σ 764 394
Tesztek + 27 607 Σ 5 233 530
Oltottak + 89 396 Σ 3 508 846

Engedélyezte az EU az AstraZeneca vakcináját

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken engedélyezte az AstraZeneca vakcináját. Megállapították, hogy minden felnőtt korosztálynak megfelelő védelmet nyújt és biztonságos. Egy nappal korábban a német hatóságok csak a 65 év alattianak ajánlották, mivel nem láttak elég bizonyítékot arra, hogy az idősebbeknek is megfelelő védelmet nyújt. 

Az AstraZeneca használata várhatóan felgyorsítja Európában az oltási folyamatot, mert olcsóbb és nem kell olyan speciális körülmények között tárolni, mint a Pfizer vakcináját, így könnyebben szállítható.  Ez nem egy mRNS-alapú vakcina, hanem egy vektorvakcina, vagyis egy módosított vírusba (csimpánz adenovírus) ültetve juttatják be a SARS-CoV-2 tüskefehérjét kódoló gént. A vakcina hatékonysága 70,4 százalékos a koronavírus megelőzése szempontjából a második dózis beadását követően 14 nappal. Augusztusban az EU 300 millió dózist kötött le, további 100 milliót pedig feltételesen.  Ugyanakkor a cég január 22-én közölte, hogy 75 millióval kevesebbet tudnak leszállítani az leső negyedévben, mert akadozik a gyártás.  Az Európai Bizottság végül azért döntött a szerződések közzétételéről, hogy ezzel igazolja, az Astrazeneca nem teljesíti a vállalását. 

Várhatóan az EU hamarosan különleges rendelkezéseket fog bejelenteni, melyek segíthetnek a vakcinahiány enyhítésében. Elképzelhető, hogy exporttilalmat vetnek majd ki az unió területén gyártott vakcinákra. Az AstraZenecának vannak európai gyárai is. 

Ebből a típusból 3,27 millió embernek elegendőt kötött le a magyar kormány a kormány. A magyar gyógyszerhatóság, az OGYÉI úgy engedélyezte az AstraZeneca oltóanyagát már az EU-s jóváhagyás előtt egy héttel, hogy itthon meg sem vizsgálták a készítményt, megelégedtek azzal, hogy  angol hatóságok korábban biztonságosnak és hatékonynak ítéltek.   (Politico)