Visszavonta Trump abortuszrendeletét Joe Biden

Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump rendeletét, ami kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket, amelyek támogatták az abortuszt vagy ilyen szolgáltatást biztosítottak az ügyfeleiknek. A Mexico City Policy néven ismert rendeletet Ronald Reagan adta ki 1984-ben, azóta pedig hagyományosan a hivatalba lépő republikánus elnökök megerősítik, a demokraták pedig felfüggesztik.

Biden a sajtónak azt nyilatkozta, a döntés visszafordítja a támadást, amit Trump a nők egészségügyi szolgálatatásokhoz való hozzáférésére mért. Trump 2017-ben állította vissza a rendeletet, 2019-ben pedig szigorított rajta, ami miatt 9,5 milliárd dollártól estek el civil szervezetek, amik HIV-fertőzöttek kezelésével, ivóvíz biztosításával és gyerekek védőoltásaival is foglalkoztak. 

Az abortuszt elutasító csoportok azzal vádolták Bident, hogy azon ígéretéhez képest, hogy egységesíteni szeretné az amerikai nemzetet, egy megosztó rendeletet hoz, egy nappal az abortuszellenes March For Life (Az Élet Menete) esemény előtt.

Trump korábbi szigorítása miatt sorra zártak be azok a klinikák, amik az abortusz lehetősége mellett fogamzásgátlással, mell- és méhnyakrák szűréssel, felvilágosítással és szexuális úton terjedő betegségek kezelésével foglalkoztak.

A törvényhozás demokrata tagjai üdvözölték Biden döntését, és szeretnék, ha megszűnne a törvényi lehetősége annak, hogy egy későbbi elnök újra szigorúbb abortuszrendeletet hozzon. 

"Az adatok nem hazudnak. Tudjuk, hogy mennyire komoly hatása volt ennek a rendeletnek, és hogy valószínűleg hozzájárult, hogy több anya halt meg vagy választotta a nem biztonságos abortuszt. A rendelet visszafordítása a kezdet, de önmagában nem elég. Szükség van a probléma végleges megoldására"

- mondta Jeanne Shaheen demokrata szenátor.

(CNN)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.