Olaszországban újranyitnak a bárok, kávéházak, éttermek

járvány
2021 január 30., 13:21

Február 1-től Olaszország egész területén feloldják a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás, és újranyitnak a múzeumok, például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is.

Az ország egyetlen régiója sem marad „vörös”, vagyis kiemelten veszélyes, teljesen lezárt zónában.

A 20 olasz tartományból 15 a mérsékelten járványveszélyes „sárga” fokozatba kerül át. Közöttük szerepel a két legnépesebb régió, vagyis a 10 milliós Lombardia, Milánó városával és a majdnem 6 millió lakosú Lazio, a fővárossal, Rómával.

Az enyhítés értelmében újra engedélyezik a vendéglátás működését napközben: újranyitnak a hónapok óta csak elvitelre dolgozó bárok, kávéházak, éttermek, és 18 óráig fogadhatják a vendégeket a megfelelő biztonsági távolság betartásával.

Dél-olaszországi, palermói pizzéria-pékség 2020. március 13-án.
photo_camera Dél-olaszországi, palermói pizzéria-pékség 2020. március 13-án. Fotó: Francesco Militello Mirto/NurPhoto

Hétköznapokon újranyitnak a bevásárlóközpontok, de hétvégén továbbra is zárva kell tartaniuk. Engedélyezett a városok, települések közötti közlekedés is az egyes régiókon belül.

Újranyitják a kapuikat az olasz múzeumok, amik hétfőtől péntekig előzetes foglalással látogathatók. Február 1-től nyit a Vatikáni Múzeum és a római Colosseum, és újra látogathatók lesznek a pompeji ásatások is.

Az országos korlátozások között fennmarad az éjszakai kijárási tilalom, 22 órától reggel 6 óráig. A rokonok, ismerősök látogatása továbbra is csak napi egyszer engedélyezett úgy, hogy az egy háztartásban élőkhöz két felnőtt csatlakozik. Február közepéig még tilos a tartományok közötti közlekedés, hacsak nem munkavégzés vagy más súlyos indok miatt történik. Egyelőre zárva maradnak a sípályák.

„Narancssárga”, azaz közepesen járványveszélyes zóna marad az északi Bolzano térsége, a középolasz Umbria és a déli Puglia, Szicília, Szardínia.

A november első hetétől alkalmazott szigorú korlátozások oldását az olasz egészségügyi hatóságok szerint a javuló járványadatok teszik lehetővé. A napi esetszám továbbra is 15 ezer körüli, az elhunytak száma túllépte a 87 ezret, de a hivatalos számok a kórházak telítettségének enyhülését mutatják.

Olaszországban tavaly január 31-én vezették be az egészségügyi vészhelyzetet, ami azóta is érvényben van. (MTI)