TASZ: Az általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az

belföld
2021 január 31., 12:26

„A koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az. A veszélyhelyzet ugyanis nem jogon kívüli állapot, álságos arra hivatkozni, hogy a járványkezelés minden alapvető jogot felülír” – írja Facebookon a TASZ. A jogvédő szervezet posztjával a vendéglátósok vasárnapi, a Hősök terén rendezett, a korlátozások és kényszerű zárvatartások miatti tüntetésére reagált.

„Akik a szabad véleménynyilvánítás jogával úgy kívánnak élni, az elégedetlenségüket úgy akarják kifejezni, hogy tüntetésen vesznek részt, azoknak vállalniuk kell az általános gyülekezési tilalom megszegésének következményeit, nem kerülhetik meg arra hivatkozva, hogy véletlenül jártak az előre meghirdetett esemény helyszínén. Ha eljárás indul ellenük, abban megpróbálhatják érvényre juttatni, hogy a gyülekezés tiltása az alapvető jogaik gyakorlását lehetetleníti el” – írják, és hozzáteszik: „Amíg a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az emberek tisztán lássanak a járvánnyal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, cserébe viszont még a véleménynyilvánítás lehetőségét is durván korlátozza, fokozott türelmet kell tanúsítania a hasonló megmozdulásokkal szemben.”

A TASZ szerint „ilyen helyzetekben a rendőrség akkor jár el arányosan, ha nem feloszlatja a gyűlést, hanem lépéseket tesz annak biztonságos lebonyolítása érdekében”.