18 ezer helyett csak 11 ezer adag Moderna vakcina érkezett

járvány
2021 február 01., 08:48

A legfontosabb információk az operatív törzs reggeli jelentéséből.

  • Valóban kevesebb vakcina érkezett a Modernától vasárnap, 18 ezer helyett 11 ezer adag
  • 37 ezer oltóanyagot előre felhasználtak a hétvégén az eredetileg a második körre félretett vakcinákból
  • 54 újabb áldozata van a járványnak

Át kell tervezni a legidősebbek oltási tervét, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb, mint 11 ezer adag érkezett a Modernától - írta reggeli jelentésében az operatív törzs. A tervek szerint ezekkel kezdték volna oltani a háziorvosok a 88 évesnél időseket. Ráadásul az összes vakcinával, nem tartalékoltak volna a - Moderna esetében - 28 nappal későbbi második oltási körre.

Az operatív törzs a kevesebb beérkező vakcinából ezt a következtetést vonta le: „ahogy azt ígértnél kevesebb Moderna-vakcina szállítmány is jelzi, a brüsszeli vakcinabeszerzés teljesen kiszámíthatatlan és kevés vakcina érkezik”.

Eddig 237 872-en kapták meg legalább az első oltást (61 266-an már a másodikat is), a hétvégén idősotthonokban oltottak.

link Forrás

Mint hétvégén kiderült, hozzányúltak az eddig a második körre gondosan félretett tartalékokhoz is, nem is keveset vettek ki a készletből: 37 ezer adagot használhattak fel előre, amit pótolni kell majd. (201 ezer ember kétkörös oltására elegendő vakcina érkezett vasárnapig. A lenti táblázatban darabra hozzáadtuk ehhez a vasárnap érkező 11 ezer Modernát, de azzal csak ennek a hétnek a második felében oltanak majd.)

link Forrás

A napi új fertőzöttek számát lehet pozitívan és negatívan is látni. Kevesebb covid-fertőzöttet regisztráltak (1 124), mint egy nappal korábban (1 307).

link Forrás

Csakhogy sokkal kevesebb, majdnem feleannyi tesztből (20 142 vs. 10 862). Az összes vizsgálaton belül a pozitív tesztek aránya is magasabb (6,5 helyett 10,3 százalék.)

link Forrás

És ami nem jó jel: a hétvégi kevés teszt miatt hétfőnként mindig alacsony az új fertőzöttek száma. Ha a múlt hétfőhöz hasonlítjuk, akkor nőtt az új fertőzöttek száma. Az is figyelmeztető adat, hogy az elmúlt 6 napban mindig magasabb volt a fertőzöttek száma, mint egy héttel korábban.

54 újabb áldozata van a járványnak.

link Forrás

Itt is megfigyelhető, hogy hétfőnként kevesebb áldozatot jelentenek. De itt továbbra is csökken a halálesetek száma.

122-vel nőtt a kórházban ápolt covidos betegek száma.

link Forrás

És már tartósnak tűnik, hogy megállt a lélegeztetőn lévők számának hosszú hetek óta tartó csökkenése, sőt újra többen szorulnak erre az ellátásra.

link Forrás

Bács-Kiskunban és Hajdú-Biharban nőtt a leginkább a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt egy hétben az azt megelőző hét naphoz képest.

link Forrás