Koronavírus-számok Magyarországon 05.16.
Elhunytak + 61 Σ 29 175
Kórházban - 183 Σ 2 270
Fertőzöttek + 718 Σ 798 147
Tesztek + 15 826 Σ 5 638 662
Egyszer oltottak + 45 333 Σ 4 600 012

18 ezer helyett csak 11 ezer adag Moderna vakcina érkezett

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A legfontosabb információk az operatív törzs reggeli jelentéséből.

  • Valóban kevesebb vakcina érkezett a Modernától vasárnap, 18 ezer helyett 11 ezer adag
  • 37 ezer oltóanyagot előre felhasználtak a hétvégén az eredetileg a második körre félretett vakcinákból 
  • 54 újabb áldozata van a járványnak

Át kell tervezni a legidősebbek oltási tervét, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb, mint 11 ezer adag érkezett a Modernától - írta reggeli jelentésében az operatív törzs. A tervek szerint ezekkel kezdték volna oltani a háziorvosok a 88 évesnél időseket. Ráadásul az összes vakcinával, nem tartalékoltak volna a - Moderna esetében - 28 nappal későbbi második oltási körre. 

Az operatív törzs a kevesebb beérkező vakcinából ezt a következtetést vonta le: „ahogy azt ígértnél kevesebb Moderna-vakcina szállítmány is jelzi, a brüsszeli vakcinabeszerzés teljesen kiszámíthatatlan és kevés vakcina érkezik”.

Eddig 237 872-en kapták meg legalább az első oltást (61 266-an már a másodikat is), a hétvégén idősotthonokban oltottak.

Mint hétvégén kiderült, hozzányúltak az eddig a második körre gondosan félretett tartalékokhoz is, nem is keveset vettek ki a készletből: 37 ezer adagot használhattak fel előre, amit pótolni kell majd. (201 ezer ember kétkörös oltására elegendő vakcina érkezett vasárnapig. A lenti táblázatban darabra hozzáadtuk ehhez a vasárnap érkező 11 ezer Modernát, de azzal csak ennek a hétnek a második felében oltanak majd.) 

A napi új fertőzöttek számát lehet pozitívan és negatívan is látni. Kevesebb covid-fertőzöttet regisztráltak (1 124), mint egy nappal korábban (1 307). 

Csakhogy sokkal kevesebb, majdnem feleannyi tesztből (20 142 vs. 10 862). Az összes vizsgálaton belül a pozitív tesztek aránya is magasabb (6,5 helyett 10,3 százalék.)

És ami nem jó jel: a hétvégi kevés teszt miatt hétfőnként mindig alacsony az új fertőzöttek száma. Ha a múlt hétfőhöz hasonlítjuk, akkor nőtt az új fertőzöttek száma. Az is figyelmeztető adat, hogy az elmúlt 6 napban mindig magasabb volt a fertőzöttek száma, mint egy héttel korábban. 

54 újabb áldozata van a járványnak.

Itt is megfigyelhető, hogy hétfőnként kevesebb áldozatot jelentenek. De itt továbbra is csökken a halálesetek száma.

122-vel nőtt a kórházban ápolt covidos betegek száma.

És már tartósnak tűnik, hogy megállt a lélegeztetőn lévők számának hosszú hetek óta tartó csökkenése, sőt újra többen szorulnak erre az ellátásra.

Bács-Kiskunban és Hajdú-Biharban nőtt a leginkább a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt egy hétben az azt megelőző hét naphoz képest. 


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó