Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését követeli az amerikai külügyminiszter

külföld
2021 február 02., 18:51

Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el, hogy Oroszországban több mint két évi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt - közölte kedden Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az ellenzéki politikus "azonnali és feltétel nélküli" szabadon bocsátását követelte.

"Miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel hogy elszámoltathassuk Oroszországot amiért nem tartja tiszteletben saját állampolgárainak a jogait" - olvasható a közleményben.

Rohamrendőrök kedd este Moszkvában
photo_camera Rohamrendőrök kedd este Moszkvában Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az Egyesült Államok kormánya mellett Nagy-Britannia és Németország kormánya is azt üzente, hogy Moszkva azonnal engedje szabadon Navalnijt.

Kedden a moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött. (MTI, Reuters)