Egy capitoliumi tüntető szeretett volna a tárgyalás előtt nyaralni menni, a bíróság pedig megengedte neki

külföld
2021 február 03., 05:50

Szabadon távozhat mexikói nyaralására egy nő, akit azzal vádol az amerikai bíróság, hogy részt vett a Capitolium január hatodikai ostromában.

Jenny Louise Cuddot két vétséggel vádolták meg az ügyben, szabadlábon várja a tárgyalást. Hétfőn pedig beadott egy kérdvényt, hogy ha már úgyis szabadlábon van, ugyan hadd menjen el egy "munkához köthető csapatépítő pihenőre" a mexikói Riviera Maya üdülőközpontba a kollégáival és az ő házastársaikkal.

A bíróság megadta az engedélyt a négy napos útra, arra hivatkozva, hogy a nőnek korábban nem volt bírósági ügye és a tárgyalás előtti időszakban az előírások szerint tartotta a kapcsolatot az ügyvédjével és a hozzá rendelt büntetésvégrehajtási tisztviselővel.

Az engedély feltétele, hogy a nő nem utazhat Washingtonba, kivéve tárgyalásra, vagy az ügyvéddel való egyeztetés miatt.

Cuddot egyébként az FBI a saját Facebook videója alapján gyanúsította meg azzal, hogy részt vett a capitoliumi zavargásokban. Nem volt nehéz dolguk, mert a nő élőben jelentkezett be az épületből, és olyanokat mondott, hogy

"itt voltam ma, január hatodikán, amikor a forradalom elkezdődött a Capitoliumban."

Később egy interjúban azt mondta, hogy nem csinált semmi törvénysértőt az ostrom alatt.

"Teljesen legálisan léptem be a Capitoliumba, nem bántottam senkit és nem tettem tönkre semmilyen tulajdontárgyat."

A videói elég nagy negatív visszhangot kaptak, azt mondta, hét halálos fenyegetést is kapott, és ötszázan húzták le a virágboltja online értékeléseit.

"Megpróbálnak elhallgattatni, mert kiálltam azért, amiben hiszek. De azt elmondhatom, és mindenki másnak is ezt mondtam, hogy gondolkodás nélkül újra megtenném."

(USA Today)