Ürgebőrbe varrva 2: Fantasztikus ürüggyel tartóztatták le Aun Szan Szu Kjit a puccsista katonák

Csak a szerdai vádemeléskor derült ki, hogy az országot korábban 50 éven át irányító mianmari katonai junta a hétfői puccs közben milyen indokkal tartóztatta le az ország de facto civil vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kjit.

Mint kiderült, a hivatalos vád ellene az, hogy a puccs során a villáját átkutató rendőrök 10 darab, a hivatalos papírmunkát megkerülve importált walkie talkie-t, vagyis kézi urh-adó-vevőt találtak. Ezt a mianmari törvények 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják.

A katonai diktatúra irányítói a jelek szerint direkte élvezhetik, ha nevetségesen képtelen vádak alapján zárják be a 75 éves politikust, aki 15 évig volt házi őrizetben. Egyszer például azzal az indoklással hosszabbították meg a házi őrizetét, hogy azzal sértette meg annak szabályait, hogy egy amerikai turista beúszott a tengerparti villájának kertjébe. 

Most nemcsak Szu Kjit örvendeztették meg tragikomikus váddal. Párttársát, az ország elnökét, Vin Mjintet hivatalosan a járványügyi szabályok megsértése miatt tartóztatták le a puccsisták. Mondván, védőfelszerelés nélkül köszöntötte egy autó őt támogató utasait - a tavaly őszi választási kampány közben.

A koncepciós vád azért valós sérelmet takar: a hadsereg vezetése részben azért vette most át a hatalmat, mert nem tudták feldolgozni, hogy a tavaly novemberi választáson Aun Szan Szu Kji pártja még a korábbinál is megsemmisítőbb, elsöprő győzelmet aratott.

Ha kiváncsi vagy a két nappal ezelőtti, régivágású katonai puccs okaira, olvasd el Bede Márton elemzését a témában.

(via New York Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó