Az életképtelen magzatuk megszülésére kötelezett lengyel nőknek sírószobát ajánl a kormány

külföld
2021 február 04., 09:48

A lengyel kormány dolgozik már azon, hogy "megkönnyítse" azoknak a nőknek a helyzetét, akiknek gondot okoz, hogy ezentúl a súlyosan fogyatékos, illetve életképtelen magzataikat is meg kell szülniük.

Lengyelországban lényegében teljesen betiltották idén az abortuszt, ami eddig is csak nagyon szigorú feltételekkel volt engedélyezett, például a magzat nagyon súlyos torzulása esetén. Amióta ez sem lehet oka az abortusznak, sok vita van arról Lengyelországban, hogy ez nem kegyetlenség-e az anyákkal szemben.

Az egyik lengyel kormánypárt, amelyiknek az elnöke egyébként az igazságügyi miniszter, máris készített egy törvényjavaslatot, az érintett kismamák védelmében.

Ennek a csomagnak az egyik fontos eleme lenne, hogy a kórházakban ki kellene alakítani "sírószobákat", ahol a súlyosan beteg, életképtelen magzatuk megszülésére kötelezett nők a kíváncsi tekintetektől félrevonulva sírhatnának. Pszichológus segítségét is kérhetnék.

Közben a baloldali ellenzék szintén törvényjavaslatot írt, de az arról szól, hogy ne lehessen megbüntetni azokat az orvosokat, akik végrehajtják az abortuszokat a korábbi szabályok szerint.

A teljes tilalom ellen tüntető nő Varsóban, mögötte rohamrendőrök.
photo_camera A teljes tilalom ellen tüntető nő Varsóban, mögötte rohamrendőrök. Fotó: Piotr Lapinski/NurPhoto via AFP

Lengyelországban a kormánypárti képviselők kérésére az Alkotmánybíróság tavaly döntött az abortusz teljes tilalmáról, és idén lett belőle törvény. Országszerte tüntetésekkel tiltakoztak sokan az új rendszer ellen. (notesofpoland)