Kell regisztrálni az oltáshoz? Szükséges, de nem feltétel!

politika
2021 február 04., 07:31

Rendkívüli próbatétel elé állította szövegértésből a magyarul tudó embereket Rétvári Bence államtitkár, aki a "dodonai kijelentés" illusztrációjával válaszolt Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő kérdésére.

A kérdés így hangzott:

Szükséges-e regisztráció ahhoz, hogy az igénylő megkapja a koronavírus-elleni oltást?

A válasz pedig így:

A https://vakcinainfo.gov.hu oldalon történő oltási hajlandóság felmérésére vonatkozó regisztráció azt biztosítja, hogy a lehető legtöbben és leghamarabb értesüljenek a vakcinára vonatkozó legfrissebb információkról, továbbá, mivel az oltás önkéntes, ezen keresztül van lehetőség jelezni az oltási szándékot. A regisztráció során megadott kapcsolattartási adatok szükségesek az oltakozó oltóhelyre történő behívásához, de az oltás felvételének nem kizárólagos feltétele.

Eddig is elég zavaros volt a kormány, illetve az NNK kommunikációja a regisztrációról, volt amikor azt mondták, hogy kötelező, volt amikor azt, hogy nem.

Réthelyi államtitkár mostani válasza alapján talán az a legvalószínűbb válasz, hogy nem kötelező, de csak az tudhat arról, hogy mikor és hol oltanák be, aki regisztrált. Vagy nem pont ezt.

A dodonai színház romjai.
photo_camera A dodonai színház romjai. Fotó: Rolf Richardson/robertharding via AFP

Kunhalmi azt is megkérdezte, hogy minek a TAJ-szám a regisztrációhoz; miért a Rogán Antal vezette, egyébiránt propagandával foglalkozó minisztérium szervezi a regisztrációt; és miért nem kérdezik meg a regisztrációkor, hogy a jelentkező melyik oltásból kérne.

Ezekre még dodonai válasz sem érkezett, csak olyan megjegyzések, mint:

"A magyar emberek hosszú ideig nem fogják elfelejteni, hogy a védőoltások és az oltási folyamat ellen Önök milyen felelőtlen hadjáratot folytattak."

"Ősszel nem szavazták meg a szigorúbb bírságolási szabályokat sem."

stb.