Több ország is lépéseket sürget Kína ellen, miután kiderült, hogy csoportosan erőszakolnak meg ujgur nőket a kínai átnevelőtáborokban

külföld
2021 február 04., 13:57

Az amerikai, a brit és az ausztrál kormány is lépéseket sürget Kína ellen, miután szerdán megjelent a BBC riportja arról, hogy csoportosan erőszakolnak meg és kínoznak ujgur és más muszlim nőket a kínai hszincsiangi átnevelőtáborban. Kína szerint a riportnak nincs valóságalapja.

A BBC-nek több áldozat és az átnevelőtáborban dolgozó nyilatkozott arról, hogy éjszakánként hogyan hurcolják celláikból az ujgur nőket az úgynevezett fekete szobákba, ahol a kínai rendőrök nem csak megerőszakolják, de elektrosokkolókkal is kínozzák őket. A táborokról már korábban is több dokumentum szivárgott ki, amikből az derült ki, hogy azért zárják ide a muszlim kisebbségeket, hogy átneveljék őket a kínai nyelvre, a kultúrára és hagyományokra.

A legújabb riportra reagálva az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdai nyilatkozatában kijelentette:

„Mélységesen nyugtalanítanak minket a jelentések, ideértve a nők közvetlen vallomásait is az ellenük elkövetett szisztematikus nemi erőszakról és szexuális visszaélésről, amit az ujgurok és más muzulmánok a hszincsiangi átnevelőtáborokban szenvedtek el.”

Azt is hozzátette, hogy „ezek az atrocitások sokkhatásként érik a lelkiismeretünket, és muszáj, hogy ezeknek súlyos következményei legyenek”.

A BBC riportja a brit parlamentben is szóba került, ahol Nus Ghani képviselő hozta fel, hogy egyre több a bizonyíték arra, hogy atrocitások történnek a Hszincsiang régióban, amik akár népirtó jellegűek is lehetnek.

A képviselő felszólította Nigel Adams külügyminisztert, hogy ígérje meg, hogy addig nem fűzi az Egyesült Királyság szorosabbra a kapcsolatát Kínával, amíg bíróságon ki nem vizsgálják ezeket a bűncselekményeket.

Adams erre azt válaszolta, hogy a brit kormány erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Kínát számon kérje.

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne úgy kommentálta a riportot, hogy az ENSZ-nek azonnal hozzáférést kell kapnia a régióhoz.

„Az átláthatóságot rendkívül fontosnak tartjuk, ezért továbbra is sürgetjük Kínát, hogy tegye lehetővé a nemzetközi megfigyelőknek, köztük az ENSZ emberi jogi főbiztosának, Michelle Bacheletnek, hogy a lehető leghamarabb teljes és akadálytalan hozzáférést biztosítsanak a Hszincsiang régióhoz” - mondta.

A kínai kormány viszont következetesen tagadja, hogy átnevelőtáborok lennének a régióban, szerintük ezek csupán szakképzési központok.

Szerdán a kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin azzal vádolta a BBC-t, hogy „hamis jelentést” tett, amely „teljesen mértékben nélkülözi a tényeket.” (BBC)