Úgy tűnik, hogy az USA mégsem vonja ki a katonáit Afganisztánból

külföld
2021 február 04., 11:43

Minden jel szerint egyelőre elmarad az amerikai katonák kivonása Afganisztánból, legalábbis a május 1-re ígért határidőt az USA meg fogja hosszabbítani.

A kongresszus egy kétpárti, nyugdíjas tábornokokkal kiegészített szakbizottságot hozott létre a kivonulási terv értékelésére, és a bizottság csütörtökön leadott jelentése szerint várni kellene még. A nemrégiben hivatalba lépett Biden-kormány egyetért a jelentéssel.

A kivonulást Donald Trump sokáig erőltette, és tavaly februárban Dohában (Katarban) hosszas titkos tárgyalások után a tálibok és az amerikaiak megegyeztek a májusi kivonulásban.

Amerikai katonai helikopter Afganisztán felett.
photo_camera Amerikai katonai helikopter Afganisztán felett. Illusztráció: THOMAS WATKINS/AFP

A kongresszusi bizottság azt állítja, hogy a feltételek nem teljesültek, és Afganisztánban polgárháború, és az al-Kaida megerősödése következne, ha elmennének az amerikai katonák.

A tálibok ugyanakkor azt állítják, hogy az al-Kaida utolsó emberét is elküldték a területükről, és azzal fenyegetnek, hogy ha az amerikai csapatok nem távoznak, akkor májustól ismét célpontként tekintenek rájuk (hivatalosan a megállapodás óta a két fél között tűzszünet van). (Reuters)