Úgy tűnik, hogy az USA mégsem vonja ki a katonáit Afganisztánból

Minden jel szerint egyelőre elmarad az amerikai katonák kivonása Afganisztánból, legalábbis a május 1-re ígért határidőt az USA meg fogja hosszabbítani.

A kongresszus egy kétpárti, nyugdíjas tábornokokkal kiegészített szakbizottságot hozott létre a kivonulási terv értékelésére, és a bizottság csütörtökön leadott jelentése szerint várni kellene még. A nemrégiben hivatalba lépett Biden-kormány egyetért a jelentéssel.

A kivonulást Donald Trump sokáig erőltette, és tavaly februárban Dohában (Katarban) hosszas titkos tárgyalások után a tálibok és az amerikaiak megegyeztek a májusi kivonulásban. 

Amerikai katonai helikopter Afganisztán felett.Fotó: THOMAS WATKINS/AFP

A kongresszusi bizottság azt állítja, hogy a feltételek nem teljesültek, és Afganisztánban polgárháború, és az al-Kaida megerősödése következne, ha elmennének az amerikai katonák.

A tálibok ugyanakkor azt állítják, hogy az al-Kaida utolsó emberét is elküldték a területükről, és azzal fenyegetnek, hogy ha az amerikai csapatok nem távoznak, akkor májustól ismét célpontként tekintenek rájuk (hivatalosan a megállapodás óta a két fél között tűzszünet van).  (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.