Még nem dőlt el, hogy lehetnek-e nézők a tokiói olimpián

járvány
2021 február 05., 04:11

A tokiói nyári olimpia szervezői az utolsó pillanatokig kivárnak annak eldöntésével, hogy engedjenek-e be nézőket a versenyekre. Az is kérdés még, hogy külföldi szurkolók jöhetnek-e.

Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke szerint a járvány miatt gondosan kell felmérniük a lehetőségeket. Eddig amúgy úgy tervezték, hogy legkésőbb márciusban döntenek arról, hogy érkezhetnek-e külföldi nézők, és hogy egyáltalán hány nézőt engedjenek be a játékokra. Mori most úgy véli, május környékén dőlhet el a "nem egyszerű" kérdés.

Japánban jelenleg nem kedvező a közhangulat az olimpia megrendezésére, a koronavírus-járvány és a megnövekedett kiadások miatt a lakosság nyolcvan százaléka törölné vagy tovább halasztaná a játékokat. Mori az újabb halasztást "teljességgel lehetetlennek" nevezte.

Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a járvány miatt márciusban mindkettőt elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor. (MTI)