Moszkva kiutasítja a Navalnij-tüntetéseken részt vevő diplomatákat

Oroszország kiutasítja azokat svéd, német és lengyel diplomatákat, akik részt vettek a Navalnij mellett tartott tüntetéseken.

Mindhárom ország részéről egy-egy diplomata érintett, a kiutasítottak a szentpétervári svéd és lengyel főkonzulátus, illetve a moszkvai német nagykövetség alkalmazottjai voltak.

Az orosz diplomáciai tárca bekérette a három ország diplomáciai képviseletének vezetőjét, kifejezte tiltakozását és rámutatott, hogy az érintettek részt vettek a január 23-i, a karhatalom által nem engedélyezett tüntetéseben, ami a tárca szerint összeegyeztethetetlen a státuszukkal.

A diplomaták anyaországai és az Európai Unió is elítélte a kiutasítást.

Németország szerint a kiutasítás nem indokolt, és "nem marad megválaszolatlanul", amennyiben Oroszország nem gondolja át a döntést. Svédország szerint megalapozatlan az a vád, hogy diplomatájuk részt vett volna a tüntetéseken, Lengyelország szerint pedig a kiutasítás "tovább mélyítheti a kétoldalú kapcsolatokban kialakult krízist".

A kiutasítás napján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt Moszkvában, a megbeszélések egyik fontos kérdése Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése és a támogatására megrendezett tüntetések részvevővel szembeni hatósági fellépés volt. Borell egy szóvivőn keresztül "erőteljesen elítélte" a kiutasításokat.
  

(MTI, BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.