Moszkva kiutasítja a Navalnij-tüntetéseken részt vevő diplomatákat

külföld
2021 február 05., 18:07

Oroszország kiutasítja azokat svéd, német és lengyel diplomatákat, akik részt vettek a Navalnij mellett tartott tüntetéseken.

Mindhárom ország részéről egy-egy diplomata érintett, a kiutasítottak a szentpétervári svéd és lengyel főkonzulátus, illetve a moszkvai német nagykövetség alkalmazottjai voltak.

Az orosz diplomáciai tárca bekérette a három ország diplomáciai képviseletének vezetőjét, kifejezte tiltakozását és rámutatott, hogy az érintettek részt vettek a január 23-i, a karhatalom által nem engedélyezett tüntetéseben, ami a tárca szerint összeegyeztethetetlen a státuszukkal.

A diplomaták anyaországai és az Európai Unió is elítélte a kiutasítást.

Németország szerint a kiutasítás nem indokolt, és "nem marad megválaszolatlanul", amennyiben Oroszország nem gondolja át a döntést. Svédország szerint megalapozatlan az a vád, hogy diplomatájuk részt vett volna a tüntetéseken, Lengyelország szerint pedig a kiutasítás "tovább mélyítheti a kétoldalú kapcsolatokban kialakult krízist".

A kiutasítás napján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt Moszkvában, a megbeszélések egyik fontos kérdése Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése és a támogatására megrendezett tüntetések részvevővel szembeni hatósági fellépés volt. Borell egy szóvivőn keresztül "erőteljesen elítélte" a kiutasításokat.

(MTI, BBC)

Kiemelt videóink