Az indiai kormány 550 nap után visszakapcsolta a 4G-hálózatot Kasmírban

külföld
2021 február 06., 15:54

Az indiai kormány a demokráciákban példátlan módon, 18 hónapon át korlátozta az internetelérést a muszlim többségű Kasmír államban. A teljes tilalom után fokozatos engedményeket tettek, de a 4G-hálózat csak most vált újra elérhetővé Kasmír teljes területén, írja az AP.

A kormány 2019 augusztusában fosztotta meg Kasmírt különleges alkotmányos státuszától, így az a joga is megszűnt, hogy önálló törvényeket hozzon. Kasmírt két, központilag irányított területre oszlották fel. A döntés ellen erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, erre válaszul korlátozták az internetet, miközben politikai vezetők és aktivisták százait vette őrizetbe. Az intézkedés hatására ezrek vesztették el a munkájukat, milliók voltak kénytelenek szüneteltetni a tanulmányaikat, és tovább romlott az amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi rendszer minősége,

photo_camera Fotó: Faisal Khan/Anadolu Agency via AFP

Az indiai legfelsőbb bíróság tavaly januárban alkotmányellenesnek minősítette az internetzárlatot. Abban a hónapban lehetővé tették az emberek számára, hogy ha korlátozott sebesség mellett is, de látogathassák a kormány által jóváhagyott weboldalakat. Nem sokkal később a közösségi média tilalmát is feloldották, de a gyors 4G-t továbbra sem használhatták. Ezt a 20 körzetből csak kettőben engedélyezték augusztusban.

A politikai vezetés utasította a rendőrséget, hogy figyelje a lazítás hatásait.