Az OGYÉI főigazgatója szerint is olthatnak jövő héten az orosz vakcinával

járvány
2021 február 06., 12:18

Orbán Viktor pénteken már beszélt róla, most pedig Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója is megerősítette az M1-en, hogy az orosz vakcina egy kisebb adagjával akár már jövő héten meg tudják kezdeni az oltást.

Kedden 20 ezer embernek elég dózis érkezett a Szputnyik V-ből (a korábbi háromezres csomag mellé). A főigazgató szerint a héten publikált klinikai teszteredmények igazolják, hogy meg lehet bízni a vakcinában, és 60 év felett is biztonságos. A Lancet folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vakcina 91,6 százalékos hatékonyságú.

Az orosz vakcina nincs benne az uniós csomagban, ezért a magyar hatóságnak kellett engedélyeznie. Január 20-án úgy adták meg az engedélyt, hogy előző nap az intézet által felkért külső szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését a birtokukban lévő, egymásnak ellentmondó adatok alapján.

Néhány napja a főigazgató Hadházy Ákos független képviselőnek árulta el, milyen vizsgálatok vannak még hátra a vakcinával kapcsolatban. Ezek a napokban zárulnak le. (via MTI)