Az Orvosi Kamara titkára a vakcinákról: A magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak

járvány
2021 február 06., 18:36

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint komoly lelkiismereti válságot okozhat az orvosok számára a Sinopharm vakcina. A Népszavának azt mondta, a kínai oltóanyaggal kapcsolatban elsősorban a hitet várják el tőlük, „behozataláról és felhasználásról lényegében a külügyminiszter dönt”.

„A magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak.”A Sinopharm vakcináját január 29-én engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI), nem sokkal azután, hogy megjelent a kormányrendelet: elég, ha három országban, köztük az Európai Gazdasági Térség egy tagjánál vagy akár csak tagjelöltjénél engedélyezték, és egymillió főnek beadták. A szerbek EU-s tagjelöltként engedélyezték a Sinopharm vakcináját, és annak igazolása, hogy egymillió főnek beadták, nem az OGYÉI, hanem Szijjártó Péter feladata volt külügyminiszterként. A kormány még aznap bejelentette, hogy 2,5 millió embernek elegendő adagot vásárol az oltóanyagból.

Svéd Tamás a következőképpen írta le a lelkiismereti dilemmát: „(...) hogyan világosítsuk fel és győzzük meg polgártársainkat, ha a beadandó szerről magyar nyelvű, az összetevőket, mellékhatásokat, azok valószínűségét, illetve a hatékonyságot tartalmazó leírat egyelőre nincs? Ajánljuk vagy ne? Ha igen, kiknek? Veszélytelen-e az idősebbeknél? Egyáltalán, jogszerű-e a járvány ezen stádiumában létező, de elegendő menyiségben csak esetleg később érkező alternatívák helyett egy nem teljesen végigvizsgált vakcinát beadni? Ki viseli ilyenkor a felelősséget?” Dilemmázó kollégáinak azt tanácsolná, mindenképpen várják és követeljék meg a hivatalos magyar gyógyszerleiratot.

photo_camera Az időseket most a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltják Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az Orvosi Kamara kedden levélben kérte az OGYÉI-t, hogy hozza nyilvánosságra a Sinopharm és az orosz Szputnyik V engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra. „Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát.”

Csütörtöki válaszában Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója azt írta, nyilvánosságra fogják hozni a dokumentumokat, mielőtt használni kezdenék a vakcinákat. Az orosz vakcinával a tervek szerint már jövőhéten oltani fognak.

Svéd Tamás szerint van különbség a Sinopharm és a Szputnyik V között. „Az orosz Sputnyikot és a dokumentációját a magyar hatóságok, ha ellentmondásos körülmények között is, de legalább vizsgálták. Emellett remélhető, hogy előbb-utóbb uniós hatósági engedélye is lesz, vagy legalábbis az ottani vizsgálatot követően tisztábban látunk majd.”

A Kamara jogértelmezése szerint az orvosok nem tagadhatják meg a vakcina beadását, ha a hatóság utasítja rá, és a páciens kéri. Joguk van ugyanakkor tájékoztatni a pácienseket az engedélyezés körülményeiről.