Koronavírus-számok Magyarországon 04.11.
Elhunytak + 206 Σ 23 417
Kórházban - 437 Σ 10 484
Fertőzöttek + 6 296 Σ 720 164
Tesztek + 36 864 Σ 4 934 786
Oltottak + 74 956 Σ 2 835 894

Megkapta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinája Magyarországon

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) pénteken megadta az engedélyt a kínai Sinopharm oltóanyagára, derült ki az operatív törzs tájékoztatóján. 

Ez pont aznap történt, amikor megjelent az a kormányrendelet, ami egyszerűen kihagyja az új vakcinák vizsgálatából az OGYÉI-t, és amiről lehetett sejteni, hogy épp azért fogadta el a kormány, hogy megkönnyítsék a Sinopharm bevetését. Az engedélyezés innentől kezdve már papírmunka volt, mert az új szabályozás szerint elég, ha három országban, köztük az Európai Gazdasági Térség egy tagjánál vagy akárcsak tagjelöltjénél engedélyezték, és egymillió főnek beadták. A szerbek EU-s tagjelöltként engedélyezték a Sinopharm vakcináját, így a magyar hatóságok már nem is vizsgálták a szert, hogy az mennyire hatékony vagy milyen kockázatokat rejt. annak igazolása, hogy egymillió főnek beadták, nem az OGYÉI, hanem Szijjártó Péter feladata volt külügyminiszterként.  

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy pénteken vagy szombaton várható megegyezés a kínaiakkal, de azt még nem tudni, hogy mikor érkezhet vakcina is. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy ő a kínai vakcinában bízik leginkább, ezért ha majd lehet választani, ő ezzel oltatná be magát. 

A kínai vakcináról korábban a pécsi virológusok közöltek szakvéleményt, akkor azt mondták, hogy ha az EU és a magyar hatóságok is engedélyezik, érdemes beadatni a vakcinát. 

Ha az OGYÉI nem is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ még bevizsgálja majd a beérkezett vakcinákat. A magyar engedélyt már szintén megkapott orosz Szputnyik V esetében Müller Cecília országos tiszt főorvos tájékoztatása szerint a jövő hét végéig végeznek ezzel is. Onnantól kezdve már lehet oltani vele. A kínai esetében is pár hét még, amíg ténylegesen használni is lehet majd.