A kórházakban oltanak először az orosz vakcinával

járvány
2021 február 08., 10:33

Csütörtöktől vasárnapig 35 299 idős ember kapott koronavírus elleni vakcinát, mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője.

A héten a regisztrált legidősebbek közül azokat oltják, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Mostantólaz orosz vakcinát is bevetik, egyelőre azt a háromezer embernek elegendő adagot, ami még decemberben érkezett Magyarországra. Múlt héten érkezett még húszezer, azt a csomagot egyelőre vizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezen kívül a kedden érkező Pfizer-szállítmányt fogják használni, illetve a hét második felére Modernát is várnak, amit a jövőhét elején lehet felhasználni.

Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, az orosz vakcinát egyelőre nem adják bizonyos krónikus betegségek esetén, amikről a gyártó azt írta, hogy „kellő óvatossággal” kell eljárni. Oroszországban nem vezettek be korlátot, de Müller szerint kellő óvatossággal akarnak eljárni, hogy megőrizzék a lakosság bizalmát.

link Forrás

Ahogy múlt héten, az emberek egy részét most is kórházakban, másokat háziorvosi rendelőkben fognak beoltani. Az orosz vakcinát a kórházakban adják, mert ott könnyebb megszervezni a hűtését. A háziorvosok a hét közepéig kapják meg a listát a regisztrált páciensekről, illetve az oltóanyagok dokumentációját. György István azt mondta, a háziorvosok egy-két ampulla oltóanyagra számíthatnak.

photo_camera Fotó: Koronavírus Tájékoztató Oldal/Facebook

A szombaton érkezett AstraZeneca-szállítmánnyal a 60 év alatti krónikus betegeket fogják oltani. Ide tartoznak a szív - és érrendszeri betegségek, a krónikus tüdő- és vesebetegségek, a daganatos betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve azok, akik transzplantáción estek át. Az AstraZeneca esetében a második oltást négy hét elteltével adják be.