A Marsnál jár a kínaiak űrszondája, küldött képet is

Visszaküldte az első, Marsról készített képeit a kínai Tianwen-1 űrszonda.

Az eszközt 2020 júliusában indították útnak, a tervek szerint február 10. környékén állhat pályára a Mars körül.

Fotó: XINHUA/XINHUA via AFP

A szonda több mint 400 millió kilométert tett meg, a képek készítésekor 2,2 millió kilométerre volt az égitesttől. Azóta már további 1,1 millió kilométerrel került közelebb hozzá.

Az eszköz leszállóegysége májusban fog földet érni a Mars felszínén a szakemberek reményei szerint. A feladata az lesz, hogy mintákat gyűjtsön a bolygó felszínén.

Kína már korábban is próbálta elérni a Marsot 2011-ben egy Oroszországgal közös akció során, ami sikertelenül zárult. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.