Irán a második saját fejlesztésű vakcináját teszteli

járvány
2021 február 08., 17:29

Egy nappal az iráni oltási kampány kezdete előtt Teherán bejelentette, hogy megkezdik az ország második saját fejlesztésű, koronavírus elleni védőoltásának vizsgálatait. A Razi Cov Pars nevű védőoltást az agrárminisztériumhoz tartozó Razi Vakcina- és Szérumkutató Intézetben fejlesztették ki.

Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter előző nap jelentette be, hogy kedden kezdődik meg a Covid-19 járvány elleni országos oltási kampány a Szputnyik V orosz vakcinával. Az első orosz oltóanyag-szállítmány a múlt héten érkezett Teheránba, és iráni vezetők szerint két további szállítmányt várnak február 18-án, illetve 28-án. Irán összesen 2 millió adag orosz vakcinát vásárolt - közölte szombaton a francia hírügynökséggel Kianus Dzsanánpur, az egészségügy-minisztérium szóvivője.

Az iráni hatóságok szerint elsőként az ápolók kapják meg a védőoltást, őket követik az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

A Szputnyik V vakcinán kívül Irán februárban 2,4 millió adagot kap az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett védőoltásából az úgynevezett COVAX-program keretében, amelyet az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezett a vakcinák méltányos elosztására - közölte Szaid Namaki.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Iránban, a közel-keleti térség koronavírus által leginkább sújtott országában a SARS-CoV-2 nevű vírus eddig közel 1,5 millió embert fertőzött meg, és több mint 58,5 ezer ember halt bele az általa okozott Covid-19 betegségbe.

Irán december végén kezdte meg első lehetséges vakcinájának klinikai kísérleteit. (MTI)