A Klubrádió elnöke csak ideiglenesnek tartja, hogy elvették a frekvenciájukat

Média
2021 február 09., 16:28

Arató András, a Klubrádió elnöke kedd délutáni sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte a Fővárosi Törvényszék délelőtti ítéletét, miszerint a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et. Elmondta, hogy az a jogsértés, amire hivatkozva a Médiatanács nem hosszabbította meg a rádió frekvenciáját, a gyakorlatban annyit jelentett, hogy két alkalommal késve adták le a jelentést a belső tartalmaikról.

Szerinte ez olyan időszakban történt, amikor a törvény nem szabott határidőt arra vonatkozóan, hogy mikor kell ezt leadni. Arató abszurdnak nevezte, hogy „két ilyen késedelem ürügye lehet annak, hogy százezreket megfosztanak a rádióhallgatási lehetőségüktől”.

Az ítélet szerint törvényi kizáró ok miatt a Médiatanácsnak nem volt más választása, mint megtagadni a rádió megújítási kérelmét. A bíróság megállapította, hogy mivel a Klubrádió a törvényi kizáró okot jelentő, ismételt jogsértései miatt nem élt jogorvoslattal, azok jogerőssé váltak, így a megújítás tárgyában nem volt más döntési lehetőség, mint annak megtagadása. Erről Arató a keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: „A dolog olyan súlyú volt, hogy a bírság mértéke 30 ezer forint volt. Nem tudom, van-e olyan médium, ami egy 30 ezer forintos bírságért elmenne a bíróságra, az első megjelenés már többe kerül.

Arató beszélt arról is, hogy szerinte a médiahatóság nem egyformán ítéli meg az ügyfeleit: „Tehát azt mondhatja, hogy »ez az ügyfél ilyet elkövethet, meghosszabbítom a frekvenciaszerződését. Ez is elkövette, ennek meg nem hosszabbítom meg.«”

Újra pályáztak

A rádió jövőjéről elmondta, hogy internetes rádióként folytatják tovább, már hónapok óta készültek erre. Igyekeztek elmagyarázni a hallgatóiknak, hogyan követhetik őket az interneten. Arató ugyanakkor ideiglenesnek nevezte, hogy lekerülnek az éterből, mivel van egy pályázat a 92,9 MHz-es sávra, amiben jelenleg ők maradtak egyedül versenyben, mivel a két konkurensüket diszkvalifikálták.

Elmondta, hogy az egyik konkurens perelt a döntés miatt, ami fél évre megakasztotta a pályázati folyamatot, ezért május előtt nem születhet jogerős döntés arról, hogy ki van még versenyben.

Én a Médiatanácsot is ideiglenesnek tekintem. Legfeljebb azt nem tudom, hogy ez az ideiglenesség jövő tavaszig tart-e vagy tovább” - jegyezte meg a Klubrádió elnöke.

A Klubrádió sugárzása az FM 92,9 MHz-es sávon vasárnapról hétfőre virradóra szűnik meg.