A litván kormányfő kizárta, hogy náluk használják az orosz vakcinát

járvány
2021 február 09., 15:05

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök határozottan kizárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcina alkalmazását Litvániában.

A litván közszolgálati rádiónak azt mondta: a litván oltóanyagkosár több, nyugati gyártók által előállított készítményből áll, amelyeket már engedélyeztek, vagy nagyon közel állnak ehhez, ezért nem szabad fontolóra venni az Oroszország által előállított vakcinákat.

Simonyte szerint a balti ország kb. 2,8 millió lakosának beoltását a közös EU-s vakcinabeszerzési programban biztosítják.

A litván kormányfő azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy a Szputnyik V oltóanyaggal geopolitikai célokat követ.

„Egy újabb geopolitikai játszmának tűnik az az erőfeszítés, hogy az oltóanyagot európai államoknak és más országoknak kínálják, miközben az orosz lakosság még nincs teljesen beoltva. Semmi kétségem efelől”

– mondta Simonyte, aki korábban a Twitteren a Szputnyik V-t a hibrid háború egy újabb fegyverének nevezte, ami az „oszd meg és uralkodj” stratégiáját szolgálja.

Ingrida Simonyte 2020. október 11-én Vilniusban.
photo_camera Ingrida Simonyte 2020- október 11-én Vilniusban. Fotó: Paulius Peleckis/Anadolu Agency via AFP

A vilniusi orosz nagykövetség élesen bírálta a litván miniszterelnök kijelentéseit.

Oroszország beadta az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) a Covid-19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet. Az oltóanyag hatékonyságát a gyártó több mint 91 százalékosra értékelte.

Simonyte „rendkívül sajnálatosnak” nevezte, hogy egyes EU-tagállamok az orosz oltóanyag használata mellett döntöttek, annak ellenére, hogy az EMA azt még nem engedélyezte. Első uniós országként Magyarország engedélyezte az orosz vakcina alkalmazását – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Litvániában hivatalos adatok szerint eddig kb. 80 ezer embert oltottak be a Pfizer/BioNTech, illetve a Moderna vakcinájával, 60 százalékuk már a második dózist is megkapta. A balti országba vasárnap érkezett az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának első szállítmánya.

A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 187 421 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2972-en haltak meg. A gyógyultak száma 140 448. (MTI)