Az oroszok beadták a Szputnyik V engedélyezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökséghez

járvány
2021 február 09., 13:20

Benyújtotta a Covid-19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Arról, hogy a kérelem benyújtását az EMA megerősítette, Moszkvában tett bejelentést az RFPI.

„Az RFPI 2021. január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül” – áll az orosz szuverén alap közleményében.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, reméli, az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az EU-ban, és „politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban”. Megismételte, hogy a nagyszabású vakcinaszállítások Európába csak az orosz lakosság átoltása után kezdődhetnek meg, ami májusban-júniusban válhat esedékessé.

500 ezer dózis Szputnyik V Teheránban 2021. február 4-én.
photo_camera 500 ezer dózis Szputnyik V Teheránban 2021. február 4-én. Fotó: Saeed Kaari/Anadolu Agency via AFP

Az RFPI közölte: az alap és vakcinafejlesztők január 19-én konzultáltak az EMA képviselőivel. Orosz részről az engedélyeztetési eljárásban való részvételre támasztott igényt tavaly október 22-én nyújtották be.

Ukrajna nem kéri

Az RFPI tájékoztatása szerint Azerbajdzsán hétfőn megadta az engedélyt az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája, illetve a Szputnyik V kombinált tesztelésére. A kísérlet a hónap végén kezdődik, és fél évig tart majd. Az RFPI közölte, hogy a tesztelést több országban fogják elvégezni, mindenhol 100 önkéntes bevonásával.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Szputnyik V kijevi elutasításával kapcsolatban kijelentette, hogy a vakcina iránt nagy a kereslet, ezért ha az ukrán vezetés nem kér a szállítmányokból, több jut másoknak. Azt mondta, Ukrajnában sokan vannak olyanok, akik beoltatnák magukat az orosz vakcinával, és a bizalmatlanság „abszolút kisebbségi álláspont”, ami komolyan szemben áll az elismert teszteredményekkel.

Az orosz helyzet

Oroszországban a hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 019-cel (ez a legalacsonyabb szám október 17. óta) 3 998 216-ra emelkedett. A napi növekmény 0,38 százalék, az új esetek 9,7 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 426 732-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 530-cal 77 598-ra nőtt, a felépülteké pedig 21 795-tel 3 493 886-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 638 807 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)