Bánki Erik szerint túl transzparensen működik az ország, ezért tűnik úgy, hogy nálunk több a szabálytalanság

politika
2021 február 09., 06:08

Magyarország az összes EU-s közbeszerzési eljárás dokumentációját feltölti az Európai Bizottság honlapjára, szemben számos másik uniós országgal, ezért tűnik úgy, hogy nálunk több a szabálytalanság – ezt Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese mondta az ATV Csatt című műsorában, reagálva a Reuters hírére, miszerint az EU a magyar közbeszerzések módosítását követeli, hogy megelőzzék a „rendszerszintű visszaéléseket”.

A Reuters cikke szerint a törvénymódosítást még azelőtt el kell végezni, hogy Magyarország hozzájutna a 750 milliárd eurós válságkezelő mentőcsomag rá eső részéhez. Bánki – aki egyben a gazdasági bizottság fideszes elnöke is – azt mondta, az ellenőrzési rendszer, amivel az Európai Bizottság dolgozik, „nem megfelelő”, mivel az teljesen másként értékeli az eljárásokat, mint ahogy az a magyar jogszabályok szerint van.

Az Európai Bizottság egy 12 pontos szempontrendszer alapján vizsgálja a pénzek elköltését. Bánki szerint ha ennek eredményét összességében nézzük, akkor Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, míg Spanyolország, Portugália, Olaszország, Románia vagy éppen Ausztria nálunk rosszabb helyen áll. A fideszes politikus úgy gondolja, ez azt jelzi, hogy ezeknél az országoknál sokkal több probléma van ezekkel az eljárásokkal.

A Reuters arról is írt, hogy az uniós, csalás elleni szervezet, az OLAF tavalyi jelentése szerint Magyarországon 2015–2019 között az uniós források csaknem 4 százalékát szabálytalanul költötték el, miközben az uniós átlag 0,36 százalék, és a második legrosszabb, szlovák eredmény is 0,53 százalék. Bánki erre úgy reagált, hogy „a Magyarországgal szemben kimutatott 4%-os problémahányados abból ered, hogy Magyarország 99 %-ban tölti fel a közbeszerzési eljárásokat az Európai Bizottság honlapjára, egy csomó ország ebben jóval elmarad tőlünk. Ők például a kis értékű eljárásokat fel sem töltik”.

„Az átláthatóságunk az élmezőnyben van, erre faragunk rá”

– erősítette meg a műsorvezető kijelentését Bánki Erik.


(atv.hu)