Éles lőszert használt a rendőrség a tüntetők ellen Mianmarban

Éles lőszerrel lőtt a tüntető tömegbe a mianmari rendőrség kedden, két tiltakozó válságos állapotban van - mondták el az indokínai ország egészségügyi forrásai.

A kormánypárt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivője, Kji Toe elmondta, hogy legalább heten megsebesültek egy megmozduláson a fővárosban, Najpjidóban, ahol a rendőrség éles lőszert, gumilövedéket, vízágyút és könnygázt is bevetett a tüntetők ellen. A sebesültek közül hárman kórházba kerültek. Ketten - egy harmincéves férfi és egy 19 éves nő - válságos állapotban vannak, őket lőtt sebekkel szállították be.

A tüntetők fóliával védekeznek a rendőrségi vízágyúk ellenFotó: SAI AUNG MAIN/AFP

Bagóban és Mandalajban is többen megsérültek. Mandalajban, az ország második legnagyobb városában a rendőrség őrizetbe vett 20-30 tüntetőt és egy újságírót. Országszerte több tucat helyszínen zajlottak nagyrészt békés megmozdulások. Néhol előfordult az is, hogy a rendőrök csatlakoztak a tüntetőkhöz.

A mianmariak negyedik napja vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak a múlt heti államcsíny ellen. A megmozdulások során több tucat embert előállítottak, és sokan megsérültek. Emellett polgári engedetlenségi mozgalom kezdődött a délkelet-ázsiai országban, amelyhez ezrek - köztük kórházi dolgozók - csatlakoztak.

A katonai rezsim hétfőn betiltotta a négy főnél nagyobb összejöveteleket, de a megmozdulások ennek ellenére folytatódnak.

Fotó: STR/AFP

Az indokínai országban a hadsereg a múlt héten, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar addigi vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a hadsereg azon panaszaira, amelyek szerint a tavaly novemberi választásokon súlyos csalások történtek. (DPA/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.