Megpróbálta megmérgezni egy hacker egy floridai kisváros ivóvizét

Betört a rendszerbe, és megpróbált kárt okozni egy hacker a déli államban található Oldsmarban, pénteken - írja a BBC. Az ismeretlen átmenetileg sikeresen növelte a marólúg (nátrium-hidroxid) mennyiségét az ivóvízben. A víztisztító állomás egyik dolgozója azonban észrevette és leállította az akciót.  

A marólúgot kis mennyiségben használják a víztisztításban, de nagy mennyiségben komoly károkat okozhat. Az ügyben senkit sem tartóztattak még le, és azt sem tudják, a támadást az Egyesült Államokon belülről vagy külföldről irányították. 

A víztisztító telep egyik dolgozója már reggel észrevette, hogy valaki hozzáfért a rendszerhez, de azt hitte, a feljebbvalója volt - írja a helyi Tampa Bay Times. Péntek délután aztán a hacker bejutott a rendszerbe, és sokszorosára emelte a marólúg mennyiségét a vízben. A dolgozó ekkor már közbelépett, és azonnal visszaállította a normál értékre. 

A marólúg a szervezetbe jutva komoly károkat okoz. Roncsolhatja a szájat, a torkot, a gyomrot, hányingert, hányást és hasmenést okoz. Az oldmari víztelep úgy 15 ezer embert lát el ivóvízzel.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.