Megpróbálta megmérgezni egy hacker egy floridai kisváros ivóvizét

külföld
2021 február 09., 05:23

Betört a rendszerbe, és megpróbált kárt okozni egy hacker a déli államban található Oldsmarban, pénteken - írja a BBC. Az ismeretlen átmenetileg sikeresen növelte a marólúg (nátrium-hidroxid) mennyiségét az ivóvízben. A víztisztító állomás egyik dolgozója azonban észrevette és leállította az akciót.

A marólúgot kis mennyiségben használják a víztisztításban, de nagy mennyiségben komoly károkat okozhat. Az ügyben senkit sem tartóztattak még le, és azt sem tudják, a támadást az Egyesült Államokon belülről vagy külföldről irányították.

A víztisztító telep egyik dolgozója már reggel észrevette, hogy valaki hozzáfért a rendszerhez, de azt hitte, a feljebbvalója volt - írja a helyi Tampa Bay Times. Péntek délután aztán a hacker bejutott a rendszerbe, és sokszorosára emelte a marólúg mennyiségét a vízben. A dolgozó ekkor már közbelépett, és azonnal visszaállította a normál értékre.

A marólúg a szervezetbe jutva komoly károkat okoz. Roncsolhatja a szájat, a torkot, a gyomrot, hányingert, hányást és hasmenést okoz. Az oldmari víztelep úgy 15 ezer embert lát el ivóvízzel.