A kecskeméti focicsapat tulajdonosa vitte a balatonboglári kempinget

PÉNZ
2021 február 10., 10:10

A Terebezd Trade Kft. vette meg a balatonboglári Sellő kempinget a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő novemberi árverésén, írja az mfor. A korábban a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonában lévő kempingre sokáig egyetlen ajánlat sem érkezett, míg be nem futott egy 1 milliárd 16 millió forintos, majd egy kétmillióval magasabb ajánlat. Most kiderült, utóbbi a Terebezd Trade licitje volt.

A lap azt írja, a licit idején a cég az agráriumban érdekelt Claessens Group része volt, december óta viszont a VAAB-INMO Ingatlanhasznosító Kft. a tulajdonosa. Ennek tulajdonosai Horváth Aliz és Kovács András, hozzájuk tartozik a Horváth Építőmester Zrt. is. Utóbbi pedig a harmadosztályban szereplő kecskeméti focicsapat tulajdonosa. A Horváth Építőmester Zrt. újítja fel a Lezsák Sándor-féle Lakitelek Népfőiskolát, Tiszakécskén pedig tanuszodát, közösségi házat épít.

Résztvevők a 36. Balaton-átúszáson Révfülöp és Balatonboglár között 2018. július 14-én.
photo_camera Résztvevők a 36. Balaton-átúszáson Révfülöp és Balatonboglár között 2018. július 14-én. Fotó: Böröczky Bulcsú/MTI/MTVA

Csütörtök estig lehetett licitálni a balatonszemesi Hattyú kempingre is, ami 1 milliárd 16 millió forintért kelt el, a tulajdonos még nem ismert. Az önkormányzat érdeklődéssel várja a terveket, a helyiek pedig petíciót indítottak, hogy a település utolsó kempingjén ne épüljön hotel vagy apartmanház.

Az állam, vagyis a Rogán Antal által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2019-ben szállt be a Bahartba, miután a 21 tulajdonos önkormányzat ingyenesen átadott közel 35 százaléknyi részvénycsomagot. Egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérték, hogy az állam többségbe kerüljön, így a településeknek már nincs érdemi beleszólásuk a cég működésébe.

Tavaly májusban úgy fogadták el a Bahart reorganizációs tervét, hogy egyetlen települési részvényes sem támogatta. Heten tartózkodtak, négyen nem vettek részt a szavazáson, tízen pedig nemet mondtak, köztük Balatonszemes fideszes polgármestere, aki azóta le is mondott.

A bérbeadásra tervezett tizenegy balatoni vitorláskikötő végül a Bahartnál marad, miután az MTÜ bejelentette, hogy visszavonja az üzemeltetésre kiírt pályázatot.