Biden és Hszi először beszéltek

külföld
2021 február 11., 05:19

Magyar idő szerint csütörtökre virradó éjjel fontos telefonhívás történt: Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök beszélgettek. Ez volt az első alkalom, hogy Biden beiktatása óta felvették a személyes kapcsolatot, és utoljára tavaly márciusban volt elnöki szintű telefonálás a két nagyhatalom között - akkor Trump a koronavírusról faggatta Hszit.

A telefonbeszélgetés utáni értékelések kiemelik, hogy

  • Biden barátságtalanságára utal, hogy már egy tucat vezetővel telefonált, mire előkaparták Washingtonban a pekingi számot, és több olyannal is beszélt, akik Kína közvetlen riválisai Kelet-Ázsiában.
  • Biden barátságosságára utal, hogy a Holdújév beköszönte előtt telefonált, mintegy összekapcsolva a "boldog ünnepeket" köszöntéssel azt az üzenetet, hogy "én vagyok az új főnök, Joe".
  • Biden barátságtalanságára utal, hogy szóba hozott nagyon érzékeny, Kínának kínos témákat: a kereskedelmi vitákat, továbbá a hsziancsingi, a hongkongi, a tajvani helyzetet.
  • Biden barátságosságára utal, hogy szóba hozta ezeket, de Tibetet vagy a koronavírus körüli tavalyi titkolózást például már nem.
  • Óvatosan fenyegették egymást a beszélgetés utáni nyilatkozatokban, mert az amerikaiak azt mondták, hogy egyelőre nem változtatnak a Trump idején kihirdetett vámokon; míg a kínai tévébe bemondták, hogy Hszi megmondta Trumpnak, hogy a két ország közötti rossz viszony katasztrofális lenne mindkét fél számára.

(BBC, Politico)