Fordulat: Sinkovics Gábor másodfokon győzött az őt egy 444-en megjelent írása miatt beperelő Mediaworks ellen

Média
2021 február 11., 13:30

A 444 információja szerint a kormányzati médiabirodalomba tartozó Mediaworks másodfokon elvesztette azt a pert, amit Sinkovics Gábor, a Nemzeti Sport egykori ismert szerzője ellen indított egy lapunkban megjelent írása miatt. Ez azért jelentős fordulat, mert első fokon a Mediaworks nyert, így Sinkovicsnak 500 ezer forintot kellett volna kifizetnie. A mai ítélet viszont elutasította a kiadóvállalat keresetét, így a végén ők fizethetik ki a közel 200 ezer forintra rúgó ügyvédi költséget plusz illetéket. Sinkovicsot a TASZ képviselte a perben.

Sinkovics több évtizede volt a Sport egyik legismertebb és mindenképpen legszínesebb szerzője, publicistája, amikor Szöllősi György, az újság Orbán-közeli főszerkesztője 2018. októberében általános meglepetésre kirúgta őt. A lépés annyira meglepő volt, hogy lapunk a szerző saját mondataiból összeollózott nekrológgal búcsúzott tőle.

A válás nem volt könnyű, Sinkovicsot igencsak felzaklatta például, hogy a szerkesztőségből eltűnt az a 3 fiókos kis fém szekrénykéje, amiben a személyes emlékeit, kisebb relikviáit tárolta.

Az eltávolítása miatt egyébként is feldúlt publicista 2019 januárjában egy, az édesapjának címzett, személyes hangulatú, szenvedélyes írással búcsúzott a Nemzeti Sporttól és írta meg a saját szemszögéből, hogy miként élte át a szerinte politikai indíttatású kirúgását. Sinkovics hattyúdala nálunk, a 444-en jelent meg, ennek a cikknek a részeként, aminek nem véletlenül adtam azt a címet, hogy

Így még soha nem küldte el senki a francba Orbán Viktor kedvenc újságját és házi sportújágíróját, Szöllősi Györgyöt

Négy nappal a cikk megjelenése után a Mediworks közleményben jelentette be, hogy pert indít miatta az újságíró ellen.

A pert első fokon megnyerték, a bíróság az általuk követelt 800 ezer forintos sérelemdíjhoz képest 500 ezer megfizetésére ítélte Sinkovicsot.

Az Ítélőtábla friss ítéletében viszont minden pontban elutasította a keresetet. Ahogy Hüttl Tivadar TASZ-os ügyvédtől megtudtuk, a másodfokon eljáró bíróság úgy ítélte meg, hogy bár Sinkovics formailag tényleg közös megegyezéssel távozott a Sporttól, jogosan juthatott arra a szubjektív következtetésre, hogy kirúgták. Az elsőfokú bíróság még úgy látta, hogy az alperes jogot sértett, amikor cikkében azt a látszatot keltette, hogy politikai cenzúra miatt távolították el.

Annak a bizonyos szekrénynek az eltűnése volt a kereset másik kulcseleme, a Mediaworks ugyanis úgy vélte, hogy Sinkovics megsértette őket azzal, hogy szekrénylopással vádolta őket. Ezt az elsőfokú bíróság is így látta. Másodfokon viszont kimondták, hogy a szerző sehol sem állította, hogy a Mediworks lett volna a tolvaj, csak annyit, hogy a bútordarab, benne az emlékekkel, eltűnt. A Mediaworks tudomásunk szerint még azt is megpróbálta kétségbe vonni, hogy a szekrény egyáltalán létezett-e.

„Elvették a munkámat, elvették a szenvedélyemet és megbélyegeztek. A 93 éves apámnak azóta is hazudnom kell miattuk. Két éve keresem a helyem a világban, a TASZ segítségével most talán sikerül lezárnom a múltat. Talán mégis létezik még jog és valamiféle demokrácia Magyarországon” - nyilatkozta Sinkovics az ítélet után.