Putyin nem akar az oltással majomkodni

Nyár végén vagy ősz elején oltathatja be magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök - idézi a Kommerszant gazdasági napilapot az MTI. A lap szerint ezt Putyin egy sajtóbeszélgetésen azzal magyarázta, hogy

saját, az influenza és a pneumococcus elleni injekciót is tartalmazó oltási terve van, 

ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival.

A Kommerszant szerint Putyin azért ígérte a nyár végére vagy az ősz elejére a vakcina lehetséges beadatását, mert "aktív időszakot", sok utazást tervez arra az időszakra. Mint mondta,

nem kíván "majomkodni", ezért nem akarja kamerák előtt beoltatni magát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szibériai nyaralásán 2009-ben.Fotó: Alekszej Druzsinyin/RIA Novosty/AFP

A Kommerszant szerint ezért továbbra is két hétig karanténba kell vonulnia annak, aki személyesen akar Putyinnal találkozni. Mindemellett Putyin megismételte meggyőződését, hogy a Szputnyik V minden mutató alapján a világ legjobb vakcinája.

Gyenyisz Logunov, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban eddig mintegy 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen. A védőoltás mindkét komponensét több mint 1,7 millió ember kapta meg.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.