Szabolcsban különösen erősen terjed a fertőzés

járvány
2021 február 11., 14:07
  • Az ország nagy részében újra növekszik a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, talán a brit variáns miatt.
  • Szabolcs megyében kiugró mértékben romlik a helyzet.
  • Egyelőre nem ott van a legtöbb fertőzött lakosságarányosan, de ha minden így megy tovább, ez hamarosan megváltozhat.

A koronavírus brit mutációja állhat az esetszámok növekedése mögött, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa az állami rádióban. Nem lenne meglepő, hiszen Nagy-Britannián kívül például Szlovákiában is ez a változat a domináns, ami hamarosan az egész világra igaz lehet.

Nem tudjuk pontosan, az újonnan regisztrált magyarországi fertőzöttek hány százaléka kapta el az eredetinél 70 százalékkal fertőzőbb variánst. Kérdésünkre az operatív törzs kedden azt írta, 24 ilyen mintát találtak, de nem egyértelmű, hogy összesen vagy 100-ból. (Utóbbira utal, hogy január közepén a pécsi laborban 100-ból öt mintánál azonosították a brit variánst, majd a tájékoztatón csak annyi hangzott el, hogy öt esetet találtak.)

Az viszont biztos, hogy egy hónapja nem jelentettek annyi új fertőzöttet, mint csütörtök reggel. Ha elmélyedünk a megyei adatokban, látjuk, hogy Szabolcsban igazán kirívó a növekedés, és ha ez így megy tovább, könnyen a legfertőzöttebb megyévé válhat. Két adat is erre utal.

Először is, napok óta Szabolcsban a legmagasabb a növekedési faktor, ami megmutatja, hány százalékkal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt hét napban a megelőző hét naphoz képest. Azért érdemes ezt figyelni, mert hosszabb távú trendet látunk, amit nem befolyásolnak a napi kilengések. Most például 59 százalék a növekedési faktor, vagyis ennyivel több fertőzöttet találtak múlt csütörtöktől máig, mint az azt megelőző egy hétben. Győr-Moson-Sopron megyében is szinte pont ennyi (58 százalék).

De Szabolcsban az utóbbi napokban kétszer is 80 százalék fölé kúszott a növekedési faktor. Látszik, mennyire kiugrik a piros vonal az összes többi megyéhez (és a kékkel jelölt országos adatsorhoz) képest.

Ha a mutató nulla alatt van, az azt jelenti, hogy javul a helyzet. Január elején napokon keresztül az összes megyében csökkent a regisztrált fertőzöttek száma, Szabolcsra ez még február elején is igaz volt. Aztán szépen lassan az ország nagy részében elindultak felfelé a számok.

Vannak kivételek: Zalában például mínusz 25 százalék a növekedési faktor. Vagyis ennyivel kevesebb teszt bizonyult pozitívnak az elmúlt egy hétben, mint azt megelőzően.

link Forrás

Ugyanakkor az is látszik, hogy a nagy mértékű szabolcsi növekedés ellenére vannak megyék, ahol súlyosabb a helyzet. A második ábrán azt látjuk, lakosságarányosan hol, mennyi fertőzöttet regisztráltak az utóbbi hét napban. Szabolcsban ez a mutató éppen 110-en áll, néhány napja még 100 alatt volt.

Tolnában, Somogyban, Komáromban a 130-at is meghaladja, ott viszont alacsonyabb a növekedési faktor, tehát nem romlik olyan tempóban a helyzet, mint Szabolcsban. Ha folytatódik a mostani tendencia, Szabolcs hamarosan ezen az ábrán is megeőzheti a többi megyét.

link Forrás

Ahhoz, hogy igazán messzemenő következtetéseket vonjunk le, tudnunk kellene azt is, milyen korosztályok fertőződnek meg (nemcsak Szabolcsban, máshol is, ahol romlik a helyzet). Ha főleg fiatalabbak, az nem fog akkora terhet jelenteni az egészségügy számára. Ha viszont idősek, rosszabb egészségi állapotúak - akik közül szerencsére egyre többen megkapják az oltást -, azt ismét erősebben érezhetik a háziorvosok és a kórházak.

Címlapkép: Novemberi mintavétel egy óvodában. MTI/Vasvári Tamás