Navalnij tárgyalása megmutatta, milyen, amikor Putyin bírósága ki akar csinálni valakit

külföld
2021 február 13., 06:41

Az orosz ellenzék abszurd vádakkal bebörtönzött vezetője ezúttal egy másik nevetséges kirakatper vádlottja: az ügyészség szerint megrágalmazott egy 95 éves világháborús veteránt. Navalnij augusztusban korrupt lakájoknak és lelkiismeretlen árulóknak nevezte egy videó szereplőit, akik azt az alkotmánymódosítást propagálták, ami lehetővé tette, hogy Vlagyimir Putyin 2036-ig hivatalban maradhasson. A videóbant az agg Ignat Artyemenkó is feltűnt - ő a rágalmazási ügy sértettje.

A teljesen bárgyú perrel a Kreml az egyre népszerűbb Navalnijt akarja lejáratni úgy, hogy veteránellenesnek, azaz nácibarátnak állítja be. Navalnij szerint a bíróság (és a mögötte álló hatalom) bábként használja az aggastyánt a saját propaganda-céljaira, és az idős férfinek valójában fogalma sincs, mibe keverték bele.

A pénteki tárgyalásról Max Seddon, Financial Times moszkvai tudósítója osztott meg szórakoztató, de egyben dermesztő részleteket a Twitterén. A tudósítás ezek alapján készült.

Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án.
photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án. Fotó: Sputnik via AFP

Navalnij, aki vádlottként egy üvegkalitkában ül, egy ponton felrótta a bírónak, hogy a média az előző heti tárgyalásról nem tudósíthatott, az állami tévé azonban valahogy mégis megszerezte a zártláncú felvételt, amit aztán ellene használtak fel.

Ne hozzon több szégyent magára, és frissítse fel a büntetőjogi ismereteit

- javasolta a büntetőbírónak.

Az ügyész felolvasta a sértett levelét: Artyemenkó kijelentette, hogy a Navalnij által előidézett betegsége miatt nem tud többé részt venni a tárgyalásokon. Navalnij megkérdezte, mégis hogyan került az ügyészhez a levél, ami egyáltalán nem egy 95 éves ember nyelvezetén íródott (Seddon szerint Artyemenkó már az előző tárgyaláson sem tűnt úgy, mint aki érti, mi történik körülötte).

Navalnij kételkedett benne, hogy az idős férfi valóban leült a számítógép elé, hogy felhatalmazza az ügyészt a képviseletére: szerinte a dokumentum hamisítvány. Amikor Artyamenkó unokája tanúskodott, Navalnij meg is kérdezte tőle, miként csúszhat olyan mélyre az ember, hogy kiárusítja a nagyapját. A bíró erre (ötödször) rendreutasította.

"Mindenki nagyapja harcolt a háborúban, de maga az első, aki striciként árulja a sajátját"

- erre Navalnij újabb intést kapott.

A következő tanú egy 61(!) éves nyugdíjas volt, aki sérelmezte, hogy Navalnij leárulózta Artyemenkót. Navalnijt a bíró alig engedte szóhoz jutni, de végül csak megkérdezte, hogy látta-e a tanú, hogy ő leárulózta Artyemenkót, mire a férfi nemmel válaszolt.

A vádlottól a bíró végleg megvonta a kérdezés lehetőségét, mire az ügyvédei azt kezdték feszegetni, hogy így mégis miként bizonyíthatnák be az ártatlanságát.

Navalnij azt kérte, valaki fusson el az iskolai ellenőrzőjéért, mert abban kapott utoljára ennyi intőt.

Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án.
photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án. Fotó: Moscow Court Press Service/Anadolu Agency via AFP

Ezután a bíróság egy mentőst hallgatott meg, akit tavaly nyáron az "érzelmi stressz" által előidézett szívproblémák és magas vérnyomás miatt hívtak ki Artyemenkóhoz. Ő beadta neki a gyógyszereit, mire a férfi jobban lett.

Később az ügyész elkezdett részleteket felolvasni Artyemenkó szintén tavaly nyáron rögzített tanúvallomásából, ami egészen bizarr fordulatot hozott. Az idős férfi a háborús emlékeit elevenítette fel: azzal kezdte, hogy

miként várta a partizánokat 1942-ben, és milyen kegyetlenek voltak a németek.

A hosszadalmas és teljesen irreleváns visszaemlékezések révén Artyemenkó katonaéveit egészen 1945-ig követhette a per hallgatósága, miközben Navalnij semmit sem kérdezhetett. Egy tüntető odakint felmászott egy fára, és hangosbeszélőn azt kiabálta, hogy mindenki tiltakozzon, aki bűnözőnek tartja a kormányt.

Navalnij tanúja, egy idős professzor megpróbált a kinti zimankóból bejutni az épületbe. Navalnij kérte, hogy engedjék be, de a bíró közölte, hogy meg kell várnia a tanúvallomás felolvasását.

A hallgatóság az ügyész monoton előadásából közben megtudhatta, hogy Navalnijnak melyik banknál van a számlája, hány követője van a YouTube-on, milyen kocsival jár ő, és milyennel a felesége. A videót, amin Artyemenkó Putyin alkotmánymódosítását dicséri, négyszer is levetítették, mire Navalnij megerősítette, hogy lakájnak és árulónak tart mindenkit, aki cárrá emelte Putyint és bábként használ egy veteránt.

A vita egyre parttalanabbá vált. Seddon azt írta, úgy érzi, a bíró és az ügyész valójában ki akarják készíteni Navalnijt, hogy a kamerák előtt veszítse el az önuralmát. Ha ez volt a terv, nem jött be. A bíró egy ponton megkérdezte a vádlottat, hogy van-e krónikus betegsége, mire Navalnij azt válaszolta:

ha ennek a bíróságnak a súlyos utálata annak számít, akkor igen, van.