Hajó gázolt halálra egy két hónapos veszélyeztetett bálnaborjút

Holtan találtak Florida tengerpartján egy fiatal példányt a világ egyik legveszélyeztettebb bálnafajából, az északi simabálnából, amiből már kevesebb mint 400 egyed él az Atlanti-óceán északi részén.

Biológusok szerint az északi simabálnából már olyan kevés él a Földön, hogy minden egyes példány elvesztése súlyosan visszaveti a faj megmentéséért folyó küzdelmet.

"Minden haláleset pusztító hatással van a populáció egészére, mert az északi simabálna az egyik legkritikusabban veszélyeztetett bálnafajunk. Minden egyed számít"

- mondta Blair Mase, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) bálnaszakértője.

A hétméteres hím bálnaborjút, ami két hónapos lehetett, szombaton találták holtan az Anastasia nemzeti parkban, St. Augustine közelében. A fején és hátán hajócsavar okozta sérüléseket találtak, vagyis az állatot minden bizonnyal egy tengeri jármű gázolta halálra.

A szerencsétlenül járt bálnaborjú vélhetően a tengerbiológusok által Infinity néven azonosított 19 éves nőstény elsőszülöttje. Mindkét tengeri emlőst január 17-én észlelték az észak-floridai Amelia-sziget partjainál.

A "kisbálna" pusztulásának körülményeit vizsgálják, de biztosra vehető, hogy egy hajónak köze van a halálához. A viharos időjárás miatt a kutatók nem tudtak rögtön az anya keresésére indulni, amely talán ugyancsak megsérült az ütközésben.

Már a második simabálnaborjú pusztult a jelenlegi ellési szezonban, novemberben Észak-Karolina partjainál találtak holtan egy újszülött simabálnát.

Az északi simabálnák novembertől áprilisig az Atlanti-óceán jéghideg északi részéről a melegebb észak-floridai vizekre vonulnak világra hozni utódaikat. A hónapokig a partok közelében tanyázó bálnák olykor akár 100 méterre is megközelítik a strandokat, ahol veszélyt jelentenek rájuk a motorcsónakok és a halászhajók.

Az Egyesült Államokban szövetségi szintű jogszabály tiltja meg az embereknek, hogy bármiféle eszközzel 460 méternél jobban megközelítsék a bálnákat.

Tengerbiológusok "szokatlan méretű halálozási arányt" tapasztalnak a bálnák körében néhány éve. 2017 óta 33 döglött és további 13 súlyosan sérült simabálnát találtak, ami a teljes populáció több mint egytizedének felel meg.

Természetvédő szervezetek januárban bírósághoz fordultak, hogy a bálnák védelmére javasolt intézkedések gyors elrendelését erőszakolják ki a szövetségi kormánytól. Az aktivisták egyebek közt azt szeretnék elérni, hogy szigorúbb sebességkorlátozást vezessenek be a Maine és Florida államok között közlekedő hajókra. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.