Új választást ígér a mianmari hadsereg

Első hivatalos sajtótájékoztatóját tartotta kedden a mianmari hadsereg azóta, hogy február 1-én erőszakkal átvették a hatalmat az országban. 

Február elején ült volna össze először a novemberben megválasztott parlament, de a hadsereg  - amely 2011-ig teljesen, azóta pedig polgári politikusokkal együtt irányította az országot - közbelépett. Elkergették a képviselőket, és a győztes pártot vezető Aung Szan Szú Kji-t házi őrizetbe helyezték. 

A puccs ellen sorozatos tüntetések kezdődtek, kedden egy fontos vasúti vágányt is lezártak a demonstrálók, a hadsereg pedig hol gumilövedékes oszlatással, hol pedig az internet lekapcsolásával válaszolt. 

A közösségi oldalak nagy részét most sem lehet használni, így a Facebookot sem, ahol ennek ellenére élőben közvetítette a hadsereg a keddi sajtótájékoztatót. 

Zav Min Tun, a mianmari hadsereg szóvivője, aki a keddi sajtótájékoztatót is tartotta (ez a fotó még egy 2019-es szereplésekor készült)Fotó: STR/AFP

Ezen többek között elhangzott, hogy

  • a novemberi választást elcsalták, de a hadsereg rendez majd egy tisztességes választást, és annak győztese átveheti majd a hatalmat,
  • egy évig rendkívüli állapot lesz érvényben, de a választást a tervek szerint még az év lejárta előtt megszervezik,
  • türelmesek a tüntetőkkel, de a törvényt betartatják,
  • Aung Szan Szu Kji nincs letartóztatva, de a saját biztonsága érdekében jobb ha nem megy el otthonról,
  • számítottak a nemzetközi tiltakozásra, de szeretnének minden országgal jóban lenni, és az érvényes kereskedelmi szerződésekkel betartják.
  • ez nem puccs, hanem a rend és törvényesség fenntartása.

(Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.