10 millió vakcinával kevesebbet küldött a Pfizer az EU-nak, mint ígérték

járvány
2021 február 17., 17:13

A Pfizer nem szállította le az Európai Uniónak beígért vakcinák egyharmadát, mintegy 10 millió adagot, tudta meg a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett uniós tisztviselőtől.

Az amerikai céggel való tárgyalásokban közvetlenül részt vevő tisztviselő elárulta, hogy az elmúlt hetekben 23 millió Pfizer-vakcina érkezett a németországi gyárból, amit még decemberre ígértek, de így is 10 millióval kevesebb, mint amennyit megrendeltek.

Ez már csak azért sem jó hír az uniónak, mert a Moderna és az AstraZeneca szállítmányai is késnek. A lap szerint az újabb késés kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy megfelelően működik-e a vakcinaexport-rendszer, ugyanis még nem történtek szankciók a késlekedések miatt.

A cég nem szerette volna kommentálni a késlekedést az ütemterv bizalmasságára hivatkozva, de az Európai Végrehajtó Bizottság sem reagált a kérdésekre.

Ezzel egyidőben a Pfizer kiadott egy közleményt miszerint megállapodtak az Európai Bizottsággal, hogy 200 millióval több vakcinát fognak szállítani, összesen 500 millió adagot ebben az évben. (MTI, Reuters)