A Facebook blokkolhatja a felhasználókat és a híroldalakat abban, hogy híreket nézzenek és terjesszenek

Média
2021 február 17., 20:57

A Facebook közölte, hogy korlátozhatja a kiadókat és az Ausztráliában élőket a hírtartalmak megosztásában vagy megtekintésében. Ez a válasz arra, hogy egy új törvény szerint a techplatformoknak fizetniük kell a hírek gyártóinak – írja az Axios.

A lap szerint ez a lépés kijelölheti az utat arra, hogy a Facebook hogyan kezelhet globális erőfeszítéseket, amik arra kényszerítenék, hogy fizessen a hírkiadóknak a tartalmukért.

Az Axios arról is írt, hogy ezzel egy időben a Google azt közölte, hogy többéves megállapodást kötött a News Corp-pal, az ausztrál piac legnagyobb laptulajdonosával, hogy fizessen annak tartalmáért. Az összeget nem hozták nyilvánosságra.

A lap szerint az üzlet – a Google és az ausztrál kiadók között az elmúlt napokban kötött számos más megállapodással együtt – valószínűleg lehetővé teszi a nagy tech-cégeknek, hogy elkerüljék az új, átfogó ausztrál törvényt, ami arra kényszerítette volna őket (ahogy a rivális Facebookot is), hogy fizessenek harmadik felek által meghatározott feltételek szerint, ha maguk nem tudtak megállapodni.

Az Axios azt írja, a Facebook és a Google ellentétes irányba indult el a szabályozás után, és ez azért van, mert a Facebooknak – a terméke jellegéből adódóan – kevesebb a veszítenivalója.

photo_camera Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

A világ több országa is törvénnyel tervez fellépni a nagy techcégek ellen, hogy fizessenek a hírekért, amiket terjesztenek. Az ilyen típusú fenyegetések arra kényszerítették a technológiai óriásokat, hogy új funkciókat hozzanak létre, amik pénzt adnának a hírek kiadóinak anélkül, hogy teljesen át kellene gondolniuk az üzleti modelljüket.

A Facebook dollármilliókat fizetett kiadóknak, hogy részt vegyenek a Facebook Hírek lapján. A Facebook News a múlt héten indult el az Egyesült Királyságban.