Ausztráliában napokon belül benyújtják a törvényjavaslatot, ami szerint fizetnie kell a Facebooknak és a Google-nak az átvett hírekért

Média
2021 február 12., 05:24

Pénteken jelentette be az ausztrál pénzügyminiszter, Josh Frydenberg, hogy a február 15-i héten nyújtják be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amivel arra köteleznék a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek a helyi sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, írja a Reuters.

Ausztrália lehet az első ország, ahol bevezetnek egy ilyen típusú, új médiatörvényt, ami a Google szerint ellehetetlenítené és arra kényszerítené őket, hogy kivonuljanak az országból. Az ausztrál kormányt Mark Zuckerberg is próbálta lebeszélni a médiapiacot szabályozó törvény bevezetéséről, de nem sikerült őket meggyőznie.

Frydenberg elmondta, hogy Scott Morrison miniszterelnök már tárgyalt Satya Nadellával, a Microsoft elnök-vezérigazgatójával, hogy abban az esetben, ha gondok adódnak a Google szolgáltatásaival, akkor a Microsoft Bing keresője konkurenciát jelenthet majd. (Reuters)