A Google azzal fenyeget, hogy kivonul Ausztráliából, ha életbe lép az új médiatörvény

tech
2021 január 22., 04:58

„Ha ebben a formában fogadják el a törvényt, nem lesz más választásunk, mint elérhetetlenné tenni a Google keresőt Ausztráliában” - mondta Mel Silva, a techcég ausztráliai igazgatója a szenátus pénteki ülésén.

Arról a javaslatról van szó, amelynek célja, hogy a sajtótermékek ismét több hirdetési bevételből részesülhessenek. Az online újságok legfontosabb megélhetési forrását jelentő hirdetési piacot ugyanis szinte teljesen leuralta a Facebook és a Google, nehéz helyzetbe hozva a kiadókat. A tervek szerint ezek a cégek kötelesek lennének fizetni az ausztrál híroldalaknak.

Scott Morrison miniszterelnök azt mondta, nem engednek a fenyegetésnek, és a kormány továbbra is elkötelezett, hogy még ebben az évben elfogadják a törvényt. Erre minden esély megvan, hiszen bőven megvan mögötte a szükséges többség. A BBC szerint egyes képviselők zsarolásnak nevezték a Google ultimátumát.

A törvény támogatói szerint a cégek kötelesek igazságos mértékben visszaadni valamennyit a bevételeikből, amire az újságok által előállított tartalommal tudnak szert tenni. A médiapiac megroppanása a demokráciának sem tesz jót. Mel Silva viszont azt mondta, az ötlet szembemegy az információk szabad áramlásának elvével és azzal, „ahogy az internet működik”.

A kormány hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozta a tervezetet, és szeptemberben a Facebook is hasonlóan reagált. A vállalat ausztrál piacért felelős igazgatója, Will Easton arról írt, hogy ha a javaslatból törvény lesz, meg fogják akadályozni, hogy Ausztráliában bárki híreket osszon meg Facebookon és az Instagramon. A korlátozás elvben nem érintené azokat a felhasználókat, akik Ausztrálián kívül használják a felületet.