Végleg elzabálta a reklámpénzeket az újságok elől a Google és a Facebook

gazdaság
2017 június 30., 17:57
comments 117
  • 80,8 milliárd dollár – ennyi reklámbevétele van évente a Google-nak
  • 36,6 milliárd dollár – ennyi reklámbevétele van évente a Facebooknak
  • 65 milliárd dollár – ennyi reklám- és előfizetési bevétele van az összes újságnak a világ hét legnagyobb országában (USA, Kína, Japán, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Ausztrália) együttvéve.

Ezek a számok a PwC legújabb globális médiapiaci jelentéséből vannak, és ráirányítják a figyelmet arra, hogy milyen elképesztő szembeszélben vergődik az újságírás. A Google és a Facebook semennyi saját tartalmat nem állít elő, felhasználóik és nem elhanyagolható részben az újságírók által gyártott tartalmon élősködnek, mégis sokkal nagyobb részt hasítanak ki maguknak, mint a tartalom előállítói. Nem kis részben elképesztő piaci túlerőjükkel visszaélve.

A magyar GDP egyébként 120 milliárd dollár körül van, tehát pont akkora, mint a két amerikai tech-óriáscég reklámbevétele.

Ez a csúnya ábra (az amerikai piacra szűkítve) pontosan mutatja azt a folyamatot, ami elvezetett a mostani helyzethez:

Mindenesetre érdekes visszagondolni azokra az időkre, amikor még az újságoknál csapódott le szinte minden reklámbevétel. Olyan érzés, mintha ez az őskorban lett volna így, pedig nem, még a kétezres évek közepén is ez volt a helyzet. (AxiosINC, PwC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.