Észak-koreai programozók ellen emeltek vádat Amerikában

február 17., szerda 19:48

Vádat emeltek három észak-koreai programozó ellen az Egyesült Államokban, amiért számítógépes csalással több mint 1,3 milliárd dollárnyi pénzt és kriptovalutát loptak el bankoktól és cégektől, illetve hollywoodi filmstúdióknak is kárt okoztak.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a vádlottak a bűncselekmények elkövetésekor az észak-koreai katonai hírszerző szolgálat alkalmazásában álltak. A tájékoztatás szerint a hackerek több bűncselekményt is elkövettek, beleértve a Sony Pictures Entertainment elleni, 2014. novemberi kibertámadást is.

Az akciót – amiben a Sony Pictures belső levelezését, forgatókönyveket, megjelentetésre váró filmeket, illetve a cég dolgozóinak és filmsztároknak személyes adatait is ellopták – egy magát a béke őrzőinek („Guardians of Peace”) nevező hackercsoport vállalta fel.

A hackerek akkor azzal fenyegetőztek, hogy erőszakos támadást hajtanak végre mozik ellen, ha a stúdió bemutatja a 2014-es, Az interjú című vígjátékot, amiben a CIA két amerikai újságírót bíz meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető meggyilkolásával.

A vád szerint a hackerek részt vettek a különösen nagy kárt okozó WannaCry 2.0 zsarolóvírus létrehozásában. A 2017-es, 150 országra kiterjedő kibertámadás első célpontjai között volt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), aminek az informatikai és távközlési rendszerei órákra leálltak. A támadás miatt több brit kórházban egy ideig csak a sürgősségi eseteket fogadták, és sok, előre tervezett műtétet el kellett halasztani, mert hozzáférhetetlenné váltak a páciensek adatai.

A hackereket azzal is vádolják, hogy 2018 és 2020 között Dél- és Délkelet-Ázsiában, Mexikóban és Afrikában bankok számítógépes hálózatát törték fel. A jelentés szerint az elkövetők kriptovaluta-alkalmazásokat célzó programokat telepítettek.

Illusztráció: KCNA VIA KNS/AFP

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint egy kanadai-amerikai állampolgár elismerte bűnösségét abban, hogy segített tisztára mosni a hackerek pénzét. Bár a három állítólagos hacker az észak-koreai kormánynak dolgozik, az Egyesült Államok szerint időnként különböző más országokban, köztük Kínában és Oroszországban is állomásoztatták őket.

Az ENSZ szakértői a múlt héten arról közöltek jelentést, hogy Észak-Korea kibertámadásokkal finanszírozza a fegyverprogramját. (MTI)