Az ENSZ szakértői szerint Észak-Korea kibertámadásokkal finanszírozza a fegyverprogramját

Észak-Korea az ENSZ-szankciókkal dacolva fejlesztette nukleáris fegyvereit és ballisztikus rakétáit, kibertámadásokat használva arra, hogy finanszírozza a fegyverprogramját, és továbbra is katonai felszerelést és technológiát próbáljon szerezni külföldről arzenáljához – közölték ENSZ-szakértők.

Az Észak-Koreával szembeni szankciókat vizsgáló szakértők testülete az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött jelentésében azt állította: Phenjan 2019 és 2020 novembere között kb. 316,4 millió dollár (93,9 milliárd forint) értékben tulajdonított el virtuális eszközöket.

A bizottság szerint Észak-Koreához köthető kiberbűnözők 2020-ban folytatták a műveleteiket pénzügyi intézmények és virtuális pénzváltók ellen, hogy pénzt szerezzenek a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták programjának támogatásához.

A szakértők szerint Észak-Koreának sikerült a nukleáris fegyverek előállításához nélkülözhetetlen hasadóanyagot előállítania, továbbá fenntartotta nukleáris létesítményeit.

A szakértők szerint Phenjan „új, rövid és közepes hatótávolságú, tengeralattjáróról indítható és interkontinentális ballisztikus rakéták rendszerét mutatta be katonai parádékon”, és Észak-Korea bejelentette, hogy új, ballisztikusrakéta-robbanófejek tesztelésébe és gyártásába kezd, illetve taktikai nukleáris fegyvereket fejleszt.

A testület szankciókat szorgalmazott észak-koreai illetékesekkel szemben.

Az ENSZ-BT egyre keményebb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Koreával szemben, mióta Phenjan 2006-ban végrehajtotta az első nukleáris robbantási kísérletét: csaknem teljesen betiltották az észak-koreai exportot, és nagy mértékben korlátozták az importját.

Kim Dzsongun megtekint egy rakétakilövést 2017. szeptember 16-án.Fotó: STR/AFP

De az AP amerikai hírügynökség szerint a beszámolóból egyértelműen kiderül, hogy Észak-Korea továbbra is képes megkerülni a szankciókat, és tudja fejleszteni a fegyverzetét. Képes arra is, hogy jogellenesen importáljon finomított kőolajat, hozzáférjen nemzetközi banki csatornákhoz, és kibertámadásokat hajtson végre. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.