Kiengedik a börtönből a másodfokú gyilkosságért elítélt ex-FBI ügynököt, aki összejátszott Whitey Bulger maffiafőnökkel

bűnözés
2021 február 17., 19:16

Egy floridai börtön-felülvizsgálati bizottság megszavazta, hogy kiengedjék a börtönböl John Connolly ex-FBI ügynököt. Connollyt másodfokú emberölésért ítélték el 2008-ban, mivel információkat szivárogtatott James „Whitey” Bulger bostoni maffiafőnöknek, ennek következtében pedig Bulger egyik bérgyilkosa lelőtt egy szerencsejátékkal foglalkozó üzletembert. Connolly hiába nem ölt embert, a tette konkrétan hozzájárult valakinek a halálához, és ez az amerikai büntetőjogban súlyosabb, mint ha egyszerű bűnsegéd lett volna.

1994-ben pedig arról szólt Bulgernek és társainak, hogy vádemelés készül ellenük, ekkor Bulger elmenekült és csak 2011-ben kapták el. Az ügynök esete súlyosan károsította az FBI megítélését.

A Whitey Bulger elfogását bejelentő sajtótájékoztató 2011-ben.
photo_camera A Whitey Bulger elfogását bejelentő sajtótájékoztató 2011-ben. Fotó: KEVORK DJANSEZIAN/AFP

Connollyt arra hivatkozva engedik szabadon 40 helyett 12 év után, hogy rákos, és valószínűleg már kevesebb mint egy éve van hátra - de házi őrizetben lesz egy hospice intézményben. Az államügyész nem emelt kifogást a döntés ellen.

Bulger és Connolly együttműködése több film alapjául szolgált, többek közt ez ihlette Martin Scorsese A tégla című filmjét, és a Johnny Depp főszereplésével készült Fekete misét is. Bulger perét a 444-en is végigkövettük, A Szakács, a Puskás és Whitey - megkezdődött az évtized maffiapere Bostonban címmel írtunk a maffiavezérről először, az ítéletről pedig ebben a cikkben volt szó. (AP)