Egy elhagyatott vegyi üzem szennyezése miatt kékülhettek meg az igen látványos kék orosz kóbor kutyák

ÁLLAT
2021 február 18., 07:00

Valószínűleg vegyi szennyeződés miatt olyan csodásan kékek azok az oroszországi kóbor kutyák, akik az utóbbi napokban a sok megosztás miatt valóságos sztárrá váltak.

link Forrás

A kobaltkék bundában flangáló kutyákat a Moszkvától durván 400 kilométerre keletre fekvő Dzserdzsinszk városában fotózták le.

link Forrás

Állatvédő szervezetek szakértői szerint az árnyalatot egy helyi, elhagyatott vegyi üzemből származó rézszulfátnak köszönhetik. Az nem világos, hogy az állatok csak érintkeztek-e a vegyi anyaggal, vagy azzal szennyezett táplálékot fogyasztottak.

Andrej Miszlivec, a szennyezéssel gyanúsított, bezárt üzem felszámolóbiztosa a Newsweeknek szerint azt nyilatkozta a Szputnyik h0rügynökségnek, hogy évekkel ezelőtt már történt hasonló ugyanott, a gyár területén mászkáló kutyák szőre akkor is elszíneződött. Miszlivec arra tippel, hogy az állatok meghenpereghettek a rézszulfátban.

Vegyszerektől elkékült kutyákkal nemcsak Oroszországban találkozni: három évvel ezelőtt Indiában, Mumbaiban fotóztak az oroszoknál világosabb árnyalatú, de határozottan kék kutyákat. Ott az derült ki, hogy egy gyár olyan erős klórvegyületet eresztett illegálisan egy folyóba, hogy az megfestette az arrafelé úszkáló kutyák bundáját.

Oroszországot rendszeresen kritizálják a kóbor kutyákkal való bánásmód miatt. A mostani dzserdzsinszki esetben befogtak párat a kék kutyák közül, majd, miután egészségesnek találták őket, örökbefogadójuk viszont nem akadt, most egyszerűen szabadon fogják engedni őket.