Hét éve nem kértek ilyen kevesen menedékjogot az EU-ban, mint tavaly

A 2013-ban regisztrált adatok alá süllyedt, az előző évhez képest pedig 31 százalékkal esett vissza az Európai Unió tagországaiban a menedékjog iránt benyújtott kérelmek száma tavaly, írja az Euronews az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2020-ra vonatkozó jelentésére hivatkozva. Az adatsor szerint szemben a 2019-es 671 200-zal, 2020-ban 461 300-an fordultak nemzetközi védelemért az unió tagállamokban. Figyelemreméltó, hogy

a kérelmek mintegy 4 százalékát felnőtt kísérő nélküli kiskorúak nyújtották be, ami egy százalékponttal magasabb az előző évben feljegyzett adatoknál. 

A menedékjog iránti kérelmek

  • legtöbbjét szíriaiak nyújtották be, 64 540-en,
  • őket az afgánok - 48 578 kérelem, 
  • a venezuelaiak - 30 643 kérelem, 
  • a kolumbiaiak - 29 438 kérelem 
  • és az irakiak - 18 167 kérelem követik. 

A jelentés a közel félmillió kérelem harminckét százalékában született pozitív döntés 2020-ban. Az év végén mintegy 412 600 ezer nemzetközi védelemi iránti kérelem várt elbírálásra az Európai Unió tagországaiban, ez a szám 2019-ben megközelítette a 900 ezret. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.