Megvádoltak egy skót kommentelőt, mert csúnyát kommentelt a kertjében fel-alá sétáló bácsiról

külföld
2021 február 18., 15:56

Június 17-re tűzték ki a 35 éves glasgow-i Joseph Kelly tárgyalását. A férfit azzal vádolják, hogy a brit kommunikációs törvény meghatározása szerint túlzottan sértő posztot írt a Twitterre Sir Tom Moore-ról, a 100 éves veteránról, aki közel 39 millió fontot gyűjtött össze a brit állami egészségügyi rendszernek azzal, hogy egy jótékonysági akció keretében fel-alá sétált a kertjében. Moore február 3-án halt meg, Kelly ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait, melyeket nagyjából így lehet magyarra fordítani:

„Csak a halott brit katona a jó brit katona, égj, tata, éééééégj!”

A Skóciában is érvényes, 2003-ban elfogadott brit kommunikációs törvény védi ugyan a szólásszabadságot, de büntetni rendeli a „durván sértő, illetlen, obszcén vagy fenyegető elektronikus kommunikációt”, márpedig a skót vádhatóság szerint ez a tweet ilyen volt.

Kelly ügyvédje szerint a férfi nem bűnös, de egyelőre nem tudni, hogy a tweet kiposztolását tagadja, vagy azt, hogy a tweet büntetendő lenne.

A vádemelés híre komoly felháborodást szült egész Nagy-Britanniában, sokak szerint ugyanis fenyegeti a szólásszabadságot, ha már ennyit sem lehet leírni az interneten, a hatóságoknak pedig nem „idióta emberek idióta tweetjeivel” kellene foglalkoznia. (Daily Mail)