Müller Cecília: Megkezdődött a járvány harmadik hulláma

járvány
2021 február 18., 10:23

„A harmadik hullám elkezdődött” - közölte Müller Cecília a koronavírusról szóló mai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos a legfrissebb adatokat ismertetve azt mondta, hogy „hanyatló járványügyi adatokról” tud beszámolni.

Mint reggel megírtuk, a ma reggel publikált adatok egyáltalán nem mutatnak jól: ismét 100-nál több áldozatot jelentettek, az új fertőzöttek számának emelkedése begyorsult, nő a kórházban kezeltek és a lélegeztetőn lévők száma is.

link Forrás
link Forrás

Müller Cecília szerint a tavaszi első hullám még szépen lecsengett, „nyugvópontra helyeződött”. Az elsőnél sokkal erőteljesebb második hullám viszont - aminek a kezdetét Müller a nyár végére datálta, szemben Orbán Viktorral, aki novemberre - lemenő szakaszba ért ugyan, de ahelyett, hogy lecsengett volna, egy hétig-tíz napig stagnált. Most pedig újra emelkedésnek indultak a számok. Ezt nevezte Müller a harmadik hullám kezdetének.

TIsztázta azt az ellentmondást, hogy a kínai vakcina dokumentációja Szijjártó Péter szerint már decemberben megérkezett, Müller Cecília tegnap viszont azt mondta, hogy az oltóanyagszállítmánnyal együtt jött meg. Az országos tiszti főorvos szerint korábban megkaptak részdokumentációkat, de az még nem volt teljes. A kínai oltóanyaggal együtt a hiányzó iratok is megérkeztek, minden rendelkezésre áll az értékeléshez. (A Nemzeti Népegészségügyi Központban lényegében azt nézik meg, hogy valóban azt tartalmazza-e az oltóanyag, ami a leírásban szerepel. Olyan vizsgálatokat itthon nem végeznek, hogy mennyire hatásos a vakcina.)

Ma újabb AstraZeneca szállítmányt várnak. Előzetesen 88 ezer adagot vártak, ennél valamivel kevesebb, 83 500 érkezik, amivel 41 750 embert tudnak beoltani a jövő héten.