"Nemkívánatos" csoportok segítése miatt börtönöznének be öt évre egy orosz ellenzéki aktivistát

külföld
2021 február 18., 12:53
Az öt éves börtönbüntetéssel fenyegetett Anasztaszja Sevcsenko egyik gyermekével a Rosztovi Oktyabrszkij körzeti bíróságon.
photo_camera Az öt éves börtönbüntetéssel fenyegetett Anasztaszja Sevcsenko egyik gyermekével a Rosztovi Oktyabrszkij körzeti bíróságon. Fotó: Sergey Pivovarov/Sputnik via AFP

Öt év börtönbüntetésre ítélhetik Oroszországban a kétgyerekes rosztovi családanyát, Anasztaszja Sevcsenkót, mert a hatóságok szerint "nemkívánatos csoportot" segített aktivistaként. Sevcsenkót 2019-ben vették házi őrizetbe, mert részt vett egy kormányellenes tüntetésen és egy politikai szemináriumon, és mert egy Nyitott Oroszország nevű mozgalom tagja.

A szervezet neve azonos Mihail Hodorkovszkij, a rezsim kegyeltjéből üldözötté lett oligarcha Open Russia nevű szervezetével, amit egy 2015-ben elfogadott törvénnyel "nemkívánatos csoportnak" minősítettek. Sevcsenko támogatói szerint ugyanakkor a két szervezetnek nincs köze egymáshoz.

Sevcsenko támogatói szerint a két konkrét eset, amely miatt megvádolták, a politikai önkifejezés törvényes és legitim formájának számít, írja a Reuters.